Linkovi

Nove kritike istrage o ruskom mešanju


Predsednik Donald Tramp

Posle objavljivanja kongresnih svedočenja u vezi sa kontroverznim dosijeom o tadašnjem predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu i Rusiji, Trampov advokat najavio je tužbu u vezi sa ranijim objavljivanjem dosijea.

Posledice se i dalje osećaju nakon što je demokratska senatorka Dajen Fajnstajn objavila svedočenje koosnivača firme “Fusion GPS” koja je naručila neslavni dosije o Trampu i Rusiji.

“Mislim da ljudi treba da znaju šta je rečeno. Ne vidim zašto je problem da se to objavi”, saopštila je Fajnstajn.

Predsednik je u sredu ujutro senatorku nazvao “lukava Dajen”, i na Tviteru na pisao da je “sramotno to što je bez autorizacije, možda i protivzakonito, objavila takvo svedočenje”. Tramp je ponovo napao istrage ruskog mešanja u američke predsedničke izbore i ocenio da je reč o najvećem lovu na veštice u američkoj istoriji. Ponovio je i da njegova kampanja nije bila u dosluhu sa Rusijom.

“Tužno je ovo što rade sa lažnim dosijeom, to su izmišljotine.”

Predsednik i još neki republikanci su odbacili u velikoj meri nepotkrepljeni dosije. Takođe tvrde da je zbog dosijea počela istraga o ruskom mešanju u izbore.

Ipak, specijalni tužilac Robert Maler istražuje i navode koji su daleko izvan dosijea, a dosadašnje optužnice nisu bazirane na tom dokumentu. Navodno je jedan australijski zvaničnik mnogo pre nego što je dosije naručen, SAD dao ključne informacije.

Firmu “Fusion GPS” su prvo angažovali republikanci, a potom i demokrate kako bi istražili potencijalne Trampove veze sa Rusijom. Koosnivač firme Glen Simpson je rekao odboru za pravosuđe u Senatu da je “nazivanje dosijea lažnim – politička retorika, I da su beleške bazirane na pravim intervjuima, kao i da u time nema ničeg lažnog”.

Dosije je sastavio bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil. Simpson je rekao senatorima da je Stil bio zabrinut zbog onoga što je otkrio i da je otišao u FBI zbog bojazni da bi Tramp mogao biti ucenjen.

Ipak, Simpson je rekao da su se odnosi Stila i FBI-a kasnije pogoršali jer je Stil smatrao da FBI njegova otkrića nije shvatio ozbiljno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG