Linkovi

Porast broja ubistava novinara


Logo Komiteta za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku (Committee for Protection of Journalists)
Logo Komiteta za zaštitu novinara sa sedištem u Njujorku (Committee for Protection of Journalists)

Komitet za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, je objavio u svom godišnjem izveštaju za 2014. da su predstavnici sedme sile ubijeni u 21 zemlji.

Prema tvrdnji grupe koja se bavi slobodom medija, najmanje 60 novinara je ove godine poginulo obavljajući svoj posao. Među poginulima je posebno veliki procenat stranih izveštača. Komitet za zaštitu novinara, sa sedištem u Njujorku, je objavio u svom godišnjem izveštaju za 2014. da su predstavnici sedme sile ubijeni u 21 zemlji.

Lokalni novinari su takodje i dalje mete napada, ali strani novinari čine 23 odsto žrtava. Poređenja radi, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, lokalni izveštači su od 1992. godine bili žrtve u 90 odsto slučajeva. U izveštaju, taj porast se pripisuje “sve većoj opasnosti u konfliktnim zona u kojima su zapadni novinari često mete”.

Sirija je ubedljivo najopasnija zemlja u kojoj je ove godine ubijeno 17 novinara. Pet novinara je poginulo u Iraku, kao i u Ukrajini, a četiri u Somaliji i u ratu Izraela protiv palestinskih ekstremista.

XS
SM
MD
LG