Linkovi

Nepotpuni zvanični rezultati izbora u BiH: Pobedili Džaferović, Dodik i Komšić


BH Izbori 2018.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, objavila je u ponedeljak prve nepotpune, zvanične rezultate izbora za članove Predsedništva BiH, na osnovu obrađenih 43,42 odsto glasačkih mesta.

Prema tim podacima, novi članovi predsedništva su Šefik Džaferović iz redova bošnjačkog naroda, Milorad Dodik koji će predstavljati bosanskohercegovačke Srbe i Željko Komšić, predstavnik Hrvata iz BiH. Ipak, protivnik Milorada Dodika za sada ne priznaje rezultate i najavljuje da će zahtevati novo brojanje glasova zbog sumnje u izbornu krađu.

Prema podacima CIK-a, Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije, dobio je 37,97 odsto glasova. On je pobedio kandidata Socijaldemokratske partije, Denisa Bećirovića, koji je osvojio 34,4 odsto glasova i kandidata Saveza za bolju budućnost, Fahrudina Radončića, koji je osvojio 12,35 odsto glasova.

Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije, tokom predizborne kampanje u Sarajevu.
Šefik Džaferović iz Stranke demokratske akcije, tokom predizborne kampanje u Sarajevu.

U trci za predstavnika Hrvata u BiH pobednik Željko Komšić, kandidat Demokratske fronte, dok je Dragan Čović, koga je kandidovala Hrvatska demokratska zajednica BiH, osvojio 38,66 odsto glasova.

Za srpskog člana Predsedništva, najviše glasova osvojio je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik – 55,15 odsto, dok je kandidat Saveza za pobedu (SZP) Mladen Ivanić osvojio 41,98 odsto glasova.

Džaferović: Da budem kao Bakir Izetbegović

SDA je među prvima u nedelju proglasila pobedu na izborima, a Šefik Džaferović izjavio je da će nastaviti putem kojim ide stranka sa Bakirom Izetbegovićem na čelu. "Biću zadovoljan ako budem kao on", rekao je Džaferović.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je Džaferović pobedio u svim kantonima, osim u tuzlanskom. Čestitao i Ramizu Salkiću (kandidatu SDA) koji je, kako tvrdi, pobedio za potpredsednika Republike Srpske. On nije isključio mogućnost koalicije sa drugim strankama, a Dragana Čovića i HDZ BiH pozvao je da uđu u vlast, u skladu s izbornim rezultatima.

Komšić: Podjednako ću služiti svima

Željko Komšić, predsednik Demokratske fronte, poručio je građanima BiH da će podjednako služiti svima, bez obzira na to za koga su i da li su uopšte glasali.

"Ja sam vaš predsednik, glasali vi za mene ili ne. Isto važi i za ljude iz RS", rekao je Komšić pozivajući se na ustavni sistem BiH.

Poručio je da je opredeljen za saradnju i sa Beogradom, i Zagrebom, ali da neće tolerisati mešanje u unutršanja pitanja BiH.

Dragan Čović, u sedištu HDZ-a u Mostaru, izrazio je žaljenje zbog "bošnjačkog opredeljenja" na izborima. On je ocenio da su Hrvati slali poruku da su konstitutivni narod u BiH, proevropski opredeljen i da žali što Bošnjaci "to nisu razumeli".

Čović tvrdi da je HDZ dobio 80 odsto hrvatskog biračkog tela i da "ne mogu Bošnjaci da Hrvatima biraju legitimne predstavnike". Podsetio je da se trudio da se izmeni izborni zakon, ali da se sada pokazalo da je prevaga u rukama najmnogobrojnijeg naroda.

U RS pobedio Dodik, ali...

U srpskom entitetu BiH, Republici Srpskoj, borba je neizvesnija, iako je kandidat SNSD Milorad Dodik proglasio pobedu na izborima za Predsedništvo BiH.

Nakon obrađenih 84,33 odsto biračkih mesta, Milorad Dodik vodi sa 293.622 glasa ili 54,06 odsto ispred Mladena Ivanića koji ima 232.375 glasova ili 42,79 odsto, saopštio je u ponedeljak ujutro CIK BiH.

Međutim, Mladen Ivanić ukazao je na "nelogičnosti" u izbornom procesu, i primetio da je on pobedio u gradskim sredinama, a Dodik u seoskim. On i Vukota Govedarica, njegov koalicioni partner iz Srpske demokratske stranke, nisu priznali pobedu SNSD i poručili su da treba sačekati, navodeći da će tražiti pojedinačno brojanje svih glasova zbog moguće izborne krađe.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, peva za govornicom tokom predizborne kampanje u Banjaluci.
Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, peva za govornicom tokom predizborne kampanje u Banjaluci.

Govedarica je rekao da u trci za predsednika RS vodi ispred kandidatkinje SNSD Željke Cvijanović, a članovi i simpatizeri njegove stranke nadaju se da bi glasovi iz inostranstva mogli da odluče u njihovu korist.

U Banjaluci Dodik i Ivanić su gotovo izjednačeni - Dodik ima 38.829 glasova, a Ivanić 38.750.

Milorad Dodik je rekao da će sa izabranim predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda sarađivati, "ako se poštuje Ustav".

Poručio je da se napredak u BiH može postići "ako se budu jednako uvažavali svi, bez mešanja stranaca", rekao je on.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG