Linkovi

Prvi rezultati izbora u BiH: Pobedili Dodik, Komšić i Džaferović


Glasanje na izborima u BiH.
Glasanje na izborima u BiH.

Na opštim izborima u Bosni i Hercegovini održanim u nedelju, prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), glasalo je 53,36 odsto

CIK je na ponoćnoj konferenciji za novinare izašao samo sa rezultatima izbora za članove Predsedništva BiH, i to na osnovu 43,42 obrađenih glasačkih mesta. Prema tim informacijama, vode sledeći kandidati: kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio je 55,15 odsto glasova za člana Predsedništva iz redova srpskog naroda, kandidat SDA Šefik Džaferović osvojio je gotovo 38 odsto glasova na izborima za člana Predsedništva iz redova bošnjačkog naroda, dok je kandidat DF-a Željko Komšić osvojio 49 odsto glasova na izborima za člana Predsedništva iz redova hrvatskog naroda.

Glasanje na izborima u BiH.
Glasanje na izborima u BiH.

Milorad Dodik izjavio je na konferenciji za novinare u Banja Luci da je na osnovu 85,60 odsto obrađenih glasačkih mesta u Republici Srpskoj, dobio 320.000 glasova birača za člana Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda.

Prema informacijama koje je izneo, njegov protivkandidat Mladen Ivanić dobio je 250.000 glasova. Dodik je ocenio da je ta razlika nedostižna.

Rekao je i da je na osnovu 35 odsto biračkih mesta, kandidatkinja SNSD-a osvojila 54 odsto glasova na izborima za predsednika RS.

I Stranka demokratske akcije izašla je sa rezultatima glasanja za članove Predsedništva BiH posle obrađenih 600.000 glasova u Federaciji BiH. Prema tim informacijama, njihov kandidat za člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović osvojio je 40,4 odsto glasova.

U trci za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, u vođstvu je i dalje kandidat DF-GS Željko Komšić koji je osvojio, prema rezultatima koje ima SDA, više od 70 odsto glasova.

Opšti izbori

Građani su birali članove Predsedništva BiH, predsednika i potpredsednika Republike Srpske, poslanike u Skupštini BiH i parlamentima Federacije BiH i Republike Srpske, kao i zastupnike u parlamenima deset bosanskohercegovačkih kantona.

Glasalo se 5.794 biračka mesta, od kojih je 5.380 redovnih, pored kojih je bilo angažovano i 314 mobilnih timova koji su posećivali oko 10.000 starih, bolesnih i nepokretnih građana u njihovim domovimama i ustanovama.

Na izborima je učestvovalo 128 političkih subjekata - 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Na centralnom biračkom spisku nalaze se 3.352.933 osobe, od kojih je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu oko 8.000, raseljenih koji glasaju lično oko 12.000, dok je za glasanje putem pošte registrovano oko 77.000 birača.

U inostranstvu je moglo da glasa oko 1.000 birača - u Kanberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, kao i u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Za praćenje izbora Centralna izborna komisija BiH akreditovala je oko 6.500 posmatrača, od kojih oko 1.500 stranih, dok su opštinske izborne komisije registrovale oko 60.000 stranačkih posmatrača.

Ovogodišnji izbori koštaju 8,5 miliona konvertabilnih maraka, odnosno oko 4,3 miliona evra.

Nepravilnosti

Branko Petrić, predsednik CIK-a, izjavio je u nedelju popodne da su se desila četiri incidenta na području FBiH i četiri na području RS do sada.

"Desila su se četiri incidenta u FBiH, potpuno stavljena pod kontrolu. Radilo se uglavnom o vređanju, uglavnom pijani ljudi. Takođe, četiri incidenta na području RS, tri zanemarljiva. Da pohvalim ovaj put sve agencije koje izuzetno profesionalno rade svoj posao zajedno sa Tužilaštvom. Jedan malo ozbiljniji incident se desio u Bijeljini, došlo je do prekida od oko jedan sat", kazao je Petrić.

"Do 15 časova izlaznost na nivou BiH je 37,21 posto što je za 0,6 posto više za isto vreme prošlih Opštih izbora. 34,65 posto u FBiH, a u RS 41,81 posto i u Brčko Distriktu 32,26 posto", ističe Petrić.

Oko stotinu biračkih mesta otvoreno je jutros u Banjaluci sa zakašnjenjem, a kao razloge CIK BiH navodi tehničke razloge.

Kasnilo se i sa otvaranjem po jednog biračkog mesta u Prnjavoru, Brodu, Odžaku, Vukosavlju i Sarajevu.

U prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske saslušano je najmanje 11 osoba zbog sumnje da su kupovali glasove. Posmatračka grupa "Pod lupom" saopštila je da se na području Lopara u RS pojavilo oko 70 lažnih posmatrača.

Glasanje na izborima u BiH
Glasanje na izborima u BiH

CIK navodi da na pojedinim biralištima nisu bile obaveljene pripreme na vreme, pa su ponovo prebrojavani glasački listići na zahtev posmatrača. Zabeleženo je i odustvo pojedinih članova biračkih odbora zbog bolesti, kao i nestanak struje.

Američka ambasadorka u Bosni i Hercegovini (BIH) Morin Kormak pozvala je bila tokom dana građane izađu na biračka mesta i glasaju za one koji su fokusirani za rešavanje problema, kako bi gurali zemlju napred.

Ambasada SAD je poslala je puno posmatračkih timova na biračka mesta širom zemlje, rekla je Kormak na konferenciji za novinare.

XS
SM
MD
LG