Linkovi

Putinov saradnik napustio Rusiju zbog rata u Ukrajini


ARHIVA - Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Anatolij Čubajs, na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
ARHIVA - Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Anatolij Čubajs, na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

-Anatolij Čubajs, arhitekta post-sovjetskih ekonomskih reformi u Rusiji, dao je otkaz na položaj specijalnog izaslanika Kremlja i napustio zemlju zbog rata u Ukrajini, prenosi agencija Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Reč je o do sada najvećem protestu jednog ruskog zvaničnika protiv invazije.

Čubajs, koji je jedno vreme bio šef kabineta bivšeg predsednika Borisa Jeljcina, napustio je položaj specijalnog predstavnika ruskog predsednika Vladimira Putina za veze sa međunarodnim organizacijama, naveo je jedan od izvora za Rojters.

Na taj položaj postavljen je 2020. godine, sa ciljem da se "postignu ciljevi održivog razvoja", nakon što je podneo ostavku na čelo državnog tehnološkog preduzeća Rusnano, koje je vodio od 2008.

Anonimni izvori, na koje se poziva Rojters, naveli su da je Čubajs podneo ostavku zbog koflikta u Ukrajini. Jedan od izvora naveo je da ne planira da se vraća u Rusiju.

Kada je novinar Rojtersa nazvao Čubajsa, bivši Putinov izaslanik je spustio slušalicu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Čubajs podneo ostavku.

Neimenovani zapadni zvaničnik rekao je da je ostavka Čubajsa ohrabrujuća, ali da verovatno neće uticati na Putinovu vlast.

"Ohrabrujuće je što visoki članovi ruske političke klase rade takve stvari, ali me to ne navodi na zaključak da to na bilo koji način podriva sigurnost Putina i njegovog režima, imajući u vidu čvrstu kontrolu koju ima, zajedno sa onima u centru moći", rekao je zvaničnik.

Putin invaziju na Ukrajinu zove "specijalnom vojnom operacijom" za koju kaže da je bila neophodna zato što NATO proširenje preti Rusiji, te da bi zaustavio, kako tvrdi, "genocid" stanovnika Ukrajine koji govore ruskim jezikom od ruske aneksije Krima 2014. godine.

Ukrajina i njihovi zapadni saveznici odbacuju tvrdnje o genocidu i veruju da Rusija vodi neopravdani rat da bi okupirala susednu zemlju, koju Putin zove veštačkom državom.

XS
SM
MD
LG