Linkovi

EP usvojio rezoluciju kojom se napredak Srbije uslovljava sankcijama Rusiji


Plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu, septembar 2022.
Plenarna sednica Evropskog parlamenta u Strazburu, septembar 2022.

BRISEL - Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o novoj strategiji EU za proširenje, u kojoj se napredak Srbije u pregovorima i pristup fondovima Evropske unije uslovljava usklađivanjem spoljne politike sa Briselom, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji.

"Poslanici Evropskog parlamenta smatraju da prisuptni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako ta zemlja podrži sankcije koje je EU uvela Rusiji i značajno napreduje u sprovođenju reformi", navodi se u saopštenju.

Reč je o rezoluciji donetoj na osnovu nacrta evroposlanika Tonina Picule, za koju su glasala 502 člana Evropskog parlamenta, 75 je bilo protiv, a 61 poslanik je bio uzdržan, javlja FoNet.

Rezolucije Evropskog parlamenta, nisu obavezujuće, ali daju naznake o tome kako razmišljaju zemlje članice i u kom pravcu može ići buduća politika.

Poslanici EP su usvojili i amandman na deo rezolucije koji se odnosi na Srbiju, u kome se predlaže "preispitivanje svih bilateralnih i EU fondova koji koriste srpskim vlastima", prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB). Posebno su istaknuti fondovi u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, "kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije", dodaje se u tekstu rezolucije.

U saopštenju posle sednice EP navodi se da u postojećoj geopolitičkoj situaciji ne postoje alternative proširenju, predlaže se reforma sistema odlučivanja tako da se, umesto konsenzusom, odlučuje dvotrećinskom većinom i konstatuje da proces pristupnih pregovora treba zaključiti do 2030.

Stefanović (SSP): Uskladiti se sa spoljnom politikom EU

Predsednik Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije iz opozicione Stranke slobode i pravde, Borko Stefanović, izjavio je da je Odboru uputio predlog o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa politikom EU i uvođenju sankcija Rusiji.

"Jedini smo kandidat za članstvo u EU, a nismo uveli restriktivne mere Rusiji. Dovodimo se u realnu opasnost da ponovo dođemo u izolaciju", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Skupštini, prenosi FoNet.

Kako je objasnio, Srbija dolazi u realnu opasnost da se više od 10.000 firmi nađe u teškoj situaciji, ugrozi 300.000 radnika zaposlenih u kompanijama iz EU, kao i trgovinsku razmenu sa Unijom, koja čini oko 60 odsto ukupne spoljne trgovine.

Borko Stefanović, potpredsednik Skupštine Srbije na konferenciji za novinare 23. novembra 2022.
Borko Stefanović, potpredsednik Skupštine Srbije na konferenciji za novinare 23. novembra 2022.

Srbija, smatra Stefanović, ne sme da se nađe "sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida, koji se ponovo gradi".

Prema njegovom mišljenju, uvođenje paketa sankcija ne bi ugrozilo Rusiju, "bio bi skromnog dometa", ali bi, ako se to ne dogodi, položaj države po pitanju Kosova bio otežan, kao i politički i ekonomski odnosi sa EU.

"Moramo da pomognemo sopstvenoj zemlji da izbegne opasnost izolacije. Srbija zbog svoje časti i interesa ne može stajati po strani i praviti se da ne vidi promene koje se dešavaju. Ne treba pratiti emocije, nego interese", zaključio je Stefanović.

XS
SM
MD
LG