Linkovi

Izdržljivi leteći robot


Leteći robot Gimbal
Leteći robot Gimbal

Švajcarski istraživači konstruisali su letećeg robota koji može da izdrži sudare sa čvrstim objektima nastavljajući da leti.

U Švajcarskoj, istraživači eksperimentišu sa letećim robotom koji može da izdrži sudare sa čvrstim objektima ne prekidajući let dok uživo šalje snimke nepristupačnih predela. Ovo bi mogao da bude još jedan od pronalazaka korisnih u akcijama pronalaženja i spašavanja unesrećenih.

Gimbol je leteći robot koji može da šalje video snimke uživo, leteći iznad teškog terena sa preprekama.

Kako kaže jedan od autora, Ejdrien Brio sa švajcarskog tehnološkog instituta EPFL, sagrađen je po ugledu na sposobnost letećih insekata da se odbijaju od prepreka.

“Hteli smo da oponašamo sposobnost insekata da se sudaraju sa preprekama i ostanu u vazduhu, umesto da se polome i padnu. Robot Gimbol ima unutrašnji kavez koji ostaje stabilan čak i posle sudara koji menjaju orijentaciju spoljnog, zaštitnog kaveza”, kaže Briod.

Opremljen HD kamerom, Gimbolov dvostruki sferični kavez uvek se vraća u vertikalan položaj. Drugi konstruktor, Pžemek Kornatovski, kaže da spoljni kavez od stakloplastike apsorbuje udarce dok se okreće.

“Ovaj sferični kavez napravljen je od plastičnih cevčica spojenih u loptu. Može da leti, a može i da se kotrlja preko prepreka, po tlu ili duž zidova”, kaže Kornatovski.

Gimbol ima prečnik od 34 centimetra, težak je 370 grama, leti uz pomoć dva propelera, a upravlja vertikalnim kormilom. Stabilnost mu obezbeđuje ugrađeni žiroskop.

Ejdrien Brio kaže da je ovo prvi leteći uređaj sa kamerom koji je otporan na sudare.

“Može da leti kroz šumu i najčešće izbega drveće, ali ako se sudari nastaviće da leti. Želimo da bude u mogućnosti da uleće u srušene zgrade, demolirane fabrike i druge objekte, radi traganja za curenjima gasa ili za žrtvama zemljotresa”, kaže Brio.

Drugi slični dronovi koriste senzore pokreta, koji su teški, osetljivi i ne funkcionišu u prostorima ispunjenim dimom.

Ejdrien Brio kaže da Gimbolova otpornost na sudare izdvaja tu letelicu od ostalih dronova u sve konkurentnijem svetu robotske tehnologije.
XS
SM
MD
LG