Linkovi

Dokazi o praistorijskom kontinentu


Uzorci tla koji ukazuju na postojanje praistorijskog kontinenta pronađeni su uz pomoć naučnog batiskafa sa robotizovanim hvataljkama
Uzorci tla koji ukazuju na postojanje praistorijskog kontinenta pronađeni su uz pomoć naučnog batiskafa sa robotizovanim hvataljkama

Tim brazilskih i japanskih naučnika pronašao je kraj obala Brazila minerale koji ukazuju na postojanje praistorijskog kontinenta Pangea

Japanski i brazilski naučnici kažu da su u blizini brazilske obale otkrili mogući deo praistorijskog originalnog kontinenta, od koga su nastali današnji kontinenti.

Naučnici kažu da je podmorska uzvišica Rio Grande, kraj obale Brazila, možda bila deo originalnog kontinenta zvanog Pangea, od koga su kasnije nastali američki, afrički i evropski kontinent.

Japansko-brazilski naučni tim objavio je da je na morskom dnu otkrio uzorke granita koji se obično nalazi samo na površini zemlje.

“Kada su uzorci stigli na brod upitali smo se: šta ovo kamenje radi ovde? Sproveli smo petrografske, geohemijske i geološke analize tog materijala”, kaže Ventura.

Naučnici su takođe otkrili gvožđe, mangan i kobalt – minerale koji ga razlikuju od okolnog dna pa zaključuju da je ta podvodna masa možda bila ostrvo koje je potonulo.

Otkriće je učinjeno uz pomoć podmornice sa tročlanom posadom koja može da zaroni do dubine od 6500 metara.
XS
SM
MD
LG