Linkovi

Leteći auto sve je bliže običnom vozaču


Leteći auto kompanije Terafudža, TF-X
Leteći auto kompanije Terafudža, TF-X

Kompanija Terafudža, iz Nove Engleske, kaže da će njen auto TF-X biti potpuno automatizovan

Kompanija Terafudža, koju je 2006. osnovalo nekoliko inženjera sa čuvenog američkog univerziteta MIT, već proizvodi prototip letećeg automobila nazvan Transition. Ali za letenje njime potrebna je pilotska dozvola.

Novim, revolucionarnim modelom zvanim TF-X moći će da leti svako. Domet će mu biti oko 800 kilometara, a krstareća brzina 320 kilometara na sat. Pilotska dozvola neće biti neophodna jer će auto uzletati i sletati automatski.

Direktor Terafudže, Karl Ditrik, kaže da će to biti leteći auto za svakoga.

“Želimo da stvorimo leteći auto kojim može da upravlja znatno širi segment populacije. Želimo da snizimo barijere i da omogućimo lakše obučavanje u bezbednom upravljanju. Želimo da bude bezbedniji od današnjih privatnih letelica”, kaže Ditrik.

Ditrik kaže da će se TF-X potpuno oslanjati na kompjuter u koji samo treba ubaciti destinaciju, nešto poput autopilota u savremenim avionima.

“Vozila koja sama mogu da lete moraju da znaju gde je svaka druga letelica u okolini, da znaju meteorološke uslove i kako da ih zaobiđu, da znaju gde su područja zabranjena za letenje. U suštini moraju da budu uključena u mrežu razmene podataka”, kaže Ditrik.

Ditrik dodaje da se takva mreža već razvija u Sjedinjenim Državama i da će, kada TF-X bude spreman za letenje, sigurno već postojati.

Na drumu i prilikom vertikalnog uzletanja i sletanja pogon će davati elektromotori. Baterije će se puniti ili radom benzinskog motora tokom leta, ili napajanjem iz mreže. Pre poletanja operator će odabirati primarni i rezervni aerodrom.
Ali, šta će biti ako tokom leta dođe do kvara?

“Kompjuter će imati sopstvenu zaštitu, ali u ekstremnoj situaciji, kada otkažu svi sistemi za napajanje, operator će morati da zna samo jednu stvar – da povuče ručicu koja oslobađa padobran. Takav sistem već imamo na sadašnjem modelu, Transition, sa raketom koja izbacuje padobran za bezbedno prizemljivanje”, kaže Ditrik.

Ditrik priznaje da je ovaj projekat još u začetku ali veruje da su leteći automobili veoma blizu. Očekuje se da će razvoj TF-X-a trajati 8 do 12 godina.
XS
SM
MD
LG