Linkovi

Američki senatori za oštriji stav prema Rusiji


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Devet republikanskih senatora potpisalo je pismo u kojem od predsednika Donalda Trampa zahtevaju da zauzme oštar stav prema Rusiji, ali ga i istovremeno ohrabruju da traži "zajednički jezik sa Moskvom u oblastima od obostranog interesa."

U pismu, koje je potpisalo nekoliko istaknutih republikanskih zakonodavaca, među kojima su i senatori Džon Kornin, Lindzi Grejem, navodi da se je važno sarađivati sa Rusijom kada je to potrebno, ali se i naglašava važnost suprostavljanja Moskvi u pogledu pitanja kao što su bezbednost u sajber prostoru i ruski agresivni potezi u Ukrajini.

Senatori u pismu Trampu ističu da iako veruju da bi Sjedinjene Države trebalo da "traže zajednički jezik sa Rusijom u oblastima od obostranog interesa", da se ne bi trebalo zalagati za saradnju sa Rusijom na uštrb "naših fundamentalnih interesa u odbrani saveznika i u promovisanju principa."

Senatori su saopštili da žele da Tramp uvede nove sankcije Rusiji, ako je to potrebno, da bi se zaustavila ruska agresija u istočnoj Ukrajini. Takođe su ocenili da ne bi trebalo sarađivati sa Rusijom na okončanju nasilja u Siriji, dok Moskva ne odustane od podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Predsednik Donald Tramp razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom
Predsednik Donald Tramp razgovara sa ruskim liderom Vladimirom Putinom

Tramp je tokom prvih nedelja mandata više puta izrazio zainteresovanost za obnovu odnosa Sjedinjenih Država i Rusije.

Američki mediji prenose da je u prvom telefonskom razgovoru sa ruskim presednikom Vladimirom Putinom, 28. januara, američki predsednik kritikovao nekoliko dogovora postignutih za vreme Obamine administracije, uključujući i sporazum "New Start", kojim se ograničava broj nukleanih bojevih glava u obe zemlje.

Putin je, kako prenosi agencija Rojters, govorio o mogućnost da se sporazum produži za još pet godina. Ukoliko dve strane ne pristanu na produženje ili nove pregovore o sporazumu, to bi omogućilo obema zemljama da upotrebe neograničenu količinu bojevih glava.

U međuvremeni, članovi senatskog Spoljnopolitičkog odbora iz obe stranke saglasili su se u četvrtak da bi trebalo preduzeti odlučnu akciju protiv Rusije.

Demokratski senator Ben Kardin i nekoliko njegovih kolega su se na pretresu o odnosima SAD i Rusije založili za usvajanje nedavno predložene dvostranačke zakonske regulative koja bi uvela stiktan nadzor Kongresa i moć veta nad odlukama Trumpove administracije u vezi sankcija Rusiji.

Bivši vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Filip Bridlav i Džulijen Smit iz Centra za novu američku strategiju saopštili su na pretresu da je izuzetno važno zadržati oštar stav prema Rusiji, uključujući i postojeće sankcije.

“Bio bi znak slabosti ako bi se sankcije ublažile za bilo što manje od punog poštovanja sporazuma iz Minska", poručio je Bridlav.

Osvrćući se na nedavne pojačane sukobe u Ukrajini, Bridlav je istakao da bi nova američka administracija trebalo ponovo da razmotri mogućnost isporuke ofanzivnog oružja Ukrajini.

Takođe je rekao da bi predsednik Donald Tramp pre susreta sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom trebalo prvo da razgovara sa liderima NATO-a.

Zakonodavci iz obje stranke takođe su se založili za formiranje posebne komisije za istragu ruskog mešanja u prošlogodišnje američke predsedničke izbore. Kritikovali su i nedavne izjave predsednika Trampa koje su pojedini protumačali kao moralno izjednačavanje SAD i Rusije.

U intervjuu televiziji Foks, Tramp je rekao da poštuje Vladimira Putina što je podstaklo novinara da ruskog lidera nazove ubicom.

“Mi imamo puno ubica. Šta mislite - da je naša zemlja tako nevina?, odgovorio je američki predsednik.

Senator Kardin istakao je da ga je zabrinulo to što je Tramp pokušao da izjednači "krvoločne aktivnosti gospodina Putina sa našom zemljom."

Kardinov republikanski kolega Bob Korker brzo se saglasio.

“Ne vidim nikakvu moralnu jednakost između nas i poteza Rusije", naveo je Korker.

XS
SM
MD
LG