Linkovi

Ozvaničena pobeda demokratskog kandidata u Alabami


Dag Džons
Dag Džons

Demokrata Dag Džons i zvanično je potvrđen kao pobednik izbora u Alabami za mesto u Senatu, nakon što je sudija odbacio žalbu republikanskog kandidata Roja Mura na izborni rezultat.

Mur je podnošenjem žalbe, više od dve nedelje nakon što je izgubio na vanrednim izborima, pokušao da spreči izborne zvaničnike da potvrde Džonsovu pobedu.

U žalbi se navodilo da je Mur izgubio zbog "sistemske izborne krađe", navodeći kao primere neočekivano visoku izlaznost u najgušće naseljenom okrugu u Alabami, kao i nepravilnosti na 20 biračkih mesta u istom području.

Murovi advokati tražili su istragu tih optužbi i nove izbore. Međutim, državni sekretar Alabame Džon Meril rekao je da nema dokaza o izbornoj krađi.

"Da li će ova žalba nešto promeniti? Kratak odgovor je ne", istakao je Meril za CNN.

Meril je najavio da će Dag Džons naredne nedelje položiti zakletvu za senatora iz Alabame i na tom položaju zameniti Džefa Sešnsa, aktuelnog sekretara za pravosuđe.

Džons, koji je imao oko 20 hiljada glasova više od Mura, prvi je demokratski senator iz Alabame u poslednjih četvrt veka.

Roj Mur je bivši sudija, poznat po konzervativnim verskim stavovima, a tokom predizborne kampanje je optužen za nedolično seksualno ponašanje prema tinejdžerkama. Mur je više puta odbacio te optužbe.

XS
SM
MD
LG