Linkovi

Republikanci zadržali oba doma Kongresa


Endi Haris, republikanac iz Merilenda u trci za reizbor proslavlja pobedu tokom izborne noći (AP Photo/Steve Ruark)

Pre nekoliko nedelja, kada su istraživanja javnog mnjenja davala Hilari Klinton solidnu prednost u borbi za položaj predsednika SAD, demokrate su bile samouverene da će preuzeti kontrolu u Senatu. Čak je izgledalo da imaju i neznatne šanse da preotmu republikancima i Predstavnički dom.

Međutim, kako su kasno sinoć i rano jutros počeli da stižu rezultati glasanja, postalo je jasno da će ne samo Hilari Klinton doživeti neočekivani poraz, već i da će republikanci zadržati kontrolu u oba doma Kongresa.

Na jučerašnjim izborima glasalo se za 34 od ukupno 100 senatora i svih 435 zakonodavaca u Predstavničkom domu. Prema do sada potvrđenim rezultatima, ne računajući dve trke koje još nisu završene, republikanci će imati 51 senatora, naspram 47 demokratskih - tačnije 45 i 2 nezavisna, koja uglavnom glasaju uz demokrate.

Jedan republikanski senator pobeđen je u u Ilinoisu, gde je dosadašnja članica Predstavničkog doma Temi Dakvort svrgnula senatora Marka Kirka.

Do formiranja novog Kongresa u januaru, Republikanska stranka mogla bi da uveća prisustvo u Senatu za još dva mesta, s obzirom da Keli Ajoti u Nju Hempširu ima malu prednost nad izazivačem Megi Hasan, posle prebrojanih 93 odsto glasova.

Istovremeo, u Luizijani će u decembru biti održan drugi krug izbora, pošto ni republikanac Džon Kenedi, niti demokrata Foster Kembel nisu dobili više od 50 odsto glasova - Kenedi je dobio 25, a Kembel 17 odsto.

Republikanska većina u Predstavničkom domu biće manja nego do sada, ali i dalje znatno veća nego što su to predizborne ankete predviđale.

Prednosti posedovanja većine u Kongresu su značajne, zato što se pripadnici stranke koja kontroliše to telo nalaze na predsedavajućim položajima u odborima, određuju koja će se pitanja naći na dnevom redu i vode istrage i pretrese.Jedan od prvih zadataka Senata u 2017. biće posmatranje nominacija za popunjavanje ključnih upražnjenih mesta u Vrhovnom sudu SAD.

XS
SM
MD
LG