Linkovi

Republikanci u Senatu i dalje ne uspevaju da ukinu Obamaker


Vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel ulazi u Senat
Vođa republikanske većine u Senatu Mič Mekonel ulazi u Senat

Lideri republikanaca u Senatu sada pokušavaju da obezbede podršku za delimične promene Zakona o zdravstvenom osiguranju, pošto su dva puta bezuspešno pokušali da ukinu i zamene Obamaker.

Sada pokušavaju da obezbede dovoljno glasova za suženi zakonski predlog, kojim bi se zamenili nepopularni delovi Obamakera. Bila bi ukinuta obaveza da svi Amerikanci moraju da imaju zdravstveno osiguranje, kao i da poslodavci moraju zaposlenima da obezbede osiguranje, a ukinut bi bio i porez na medicinska pomagala.

Novim zakonskim predlogom republikanaca, suština Obamakera ostaje nepromenjena uključujući i odredbu kojom su osiguravajuće kuće obavezne da prodaju polise ljudima koji su već od nečega oboleli i čije lečenje je skupo.

Republikanci tek treba da obezbede podršku i za ovaj suženi predlog Zakona o zdravstvenom osiguranju. Konzervativni republikanci žele da se ukine što veći deo Obamakera, dok oni umereniji strahuju da bi promene mogle da ograniče vladin program osiguranja za milione siromašnih Amerikanaca.

Republikanci u Senatu se nadaju da će im ovaj predlog proći i da će ga potom usaglašavati sa zakonodavcima u predstavničkom domu.

XS
SM
MD
LG