Linkovi

Republikanci odustali od ukidanja nezavisne etičke komisije


Prvog dana novog zasedanja Kongresa, republikanci u Predstavničkom domu odustali su od plana da ukinu nezavisna ovlašćenja kongresne komisije za etiku, samo nekoliko sati pošto je novoizabrani predsednik Donald Tramp kritikovao njihov korak.

"Uz sve što Kongres treba da učini, da li su zaista morali da slabljenje nezavisne komisije za etiku, koliko god da je ona možda nepravedna, odrede za svoj najveći prioritet", poručio je Tramp na Tviteru nakon što su se republikanski zakonodavci u ponedeljak uveče sastali iza zatvorenih vrata, da bi grupu za etiku podvrgnuli sopstvenoj kontroli, odnosno stavili pod nadležnost Odbora za etiku Predstavničkog doma.

Tramp je ocenio da zakonodavci "treba da se fokusiraju na poresku reformu, zdravstvenu zaštitu i mnoge druge daleko značajnije stvari", i pozvao ih da "isuše močvaru" od moćnika u Vašingtonu.

Promena ovlašćenja komisije za etiku bila je deo paketa zakona o kome je Predstavnički dom u punom sastavu trebalo da glasa pošto njegovih 438 članova položi zakletvu za novi dvogodišnji mandat. Republikanci su glasali 119 prema 74 za promenu načina rada komisije, što odražava stav pojedinih zakonodavaca da su, bez razloga, bili meta komisije dok je istraživala žalbe građana.

Međutim, lideri u Predstavničkom domu su odustali od promene pošto su je napali Tramp, demokrate i nezavisne grupe za zaštitu građanskih prava.

"Ljudi nisu želeli ovu priču prvog dana rada Kongresa", izjavio je jedan od republikanskih lidera, kongresmen Tom Koul iz Oklahome.

Nensi Pelosi, vođa manjinskih demokrata u Predstavničkom domu, izjavila je: "Republikanci žele da "isuše močvaru" ali su noć pre nego što će novi članovi Kongresa položiti zakletvu, eliminisali jedinu nezavisnu etičku kontrolu svojih postupaka. Evidentno je da je etika prva žrtva novog republikanskog Kongresa."

Demokratska senatorka Elizabet Voren izjavila je da su republikanci u Predstavničkom domu "u sred noći eliminisali kancelariju za etiku".

XS
SM
MD
LG