Linkovi

Republikanci predstavili plan za zamenu Obamakera


Prijavljivanje za polise zdravstvenog osiguranja na vladinom vebsajtu HealthCare.gov website
Prijavljivanje za polise zdravstvenog osiguranja na vladinom vebsajtu HealthCare.gov website

Republikanci su načinili prvi korak da pomognu predsedniku Donaldu Trampu da ostvari jedno od glavnih obećanja svoje kampanje – da će ukinuti i zameniti zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznat kao Obamaker. Predsednik Donald Tramp rekao je da je republikanski plan "divan", ali je njegova sudbina u Kongresu neizvesna.

Plan koji su predstavili republikanci iz Predstavničkog doma ukida novčanu kaznu za one koji odluče da ne uzmu osiguranje, što je bila velika Trampova primedba na Obamaker. Takođe se zamenjuju subvencije zasnovane na visini primanja – deo Obamakera koji je pomagao siromašnima da priušte osiguranje putem poreskih olakšica. Na današnjoj konferenciji za novinare, republikanci iz Predstavničkog doma izneli su osnove plana. Kongresmen iz Oregona Greg Volden kaže da se tim predlogom zadržavaju najpopularniji elementi kontroverznog plana.

"Našim planom, zaštitićemo pacijente koji žive sa prethodno postojećim stanjem, nećemo se vratiti u vreme kada su postojala doživotna ili godišnja ograničenja. Nastavićemo da omogućavamo mladima da ostanu na polisama svojih roditelja dok ne napune 26 godina i održaćemo obećanje da nećemo nikoga ostaviti u teškoj situaciji, uključujući ljude na Medikejdu.”

Kongres je usvojio Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti 2010. a bivši predsednik Barak Obama ga smatra jednim od svojih najvećih dostignuća. Međutim, kritičari, posebno predsednik Tramp, ukazuju na rast cena osiguranja, i ponekad komplikovanu birokratiju tog sistema, dodajući da on odvraća vlasnike malih preduzeća od zapošljavanja novih radnika jer ne mogu da priušte njihovo osiguranje.

Detalji novog zdravstvenog plana tek treba da se razrade a teško će ga podržati neki republikanci koji ne vide veće razlike između novog plana i Obamakera kao i demokrate koje brinu da će milioni ljudi ostati bez osiguranja zbog njega.

XS
SM
MD
LG