Linkovi

"Dejtonski sporazum doneo mir i omogućio razvoj"


Američki ambasador u BiH Patrik Mun upisuje se u knjigu žalosti povodom smrti Ričarda Holbruka
Američki ambasador u BiH Patrik Mun upisuje se u knjigu žalosti povodom smrti Ričarda Holbruka

Najviši funkcioneri Republike Srpske smatraju da je mirovni sporazum parafiran u američkoj vojnoj bazi u Dejtonu, a potpisan 14.decembra 1995.godine u Parizu i dalje veoma značajan, ne samo zbog činjenice da je njime okončan rat u Bosni i Hercegovini. U svetlu toga posmatra se i uloga američkog diplomate Ričarda Holbruka.

Zvaničnici Republike Srpske i dalje podržavaju Dejtonski mirovni sporazum potpisan prije petnaest godina u Parizu prije svega zbog toga što je donio mir na ove prostore, ističe predsjednik Narodne skupštine, Igor Radojičić:

„Dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma je zvanični praznik u Republici Srpskoj i RS ga obeležava kao dan koji je doneo završetak rata, ali isto tako i postavio kvalitetne odnose na ovim prostorima. Iako neki u BiH na Dejtonski sporazum gledaju kao nešto vrlo prolazno i nešto što bi već danas-sutra trebalo biti promenjeno, činjenično stanje na terenu je da političke strukture u Bosni i Hercegovini i institucije nisu blizu bilo kakvog drugog dogovora, koji bi zamenio Dejtonski sporazum i da je verovatnija realnost na duže staze da BiH sa tim i takvim ustavnim okvirom, a i širim, jer Dejtonski sporazum je više od samog ustava - traje i u nekom narednom periodu. Dakle, mislim da je reč o nečemu što je pozitivno, što je u osnovi prvo donelo mir, ali i dalo mogućnost za institucionalni, demokratski, pa i ekonomski progres na ovim prostorima, uz sve nesavršenosti, koje u njemu postoje i nezadovljstvo mnogih pojedinim aspektima ugovora“.

Uskladu s tim treba posmatrati i ulogu glavnog američkog pregovarača u mirovnim pregovorima od prije petnaest godina Ričarda Holbruka, poručio je Igor Radojičić.

„Ako bismo ocenjivali Dejtonski sporazum kao konkretan rezultat delovanja američke administracije i samog Ričarda Holbruka, moja ocena je da se radi o pozitivnom dokumentu, koji je ne samo doneo mir, već i omogućio razvoj posle rata“.

Povodom smrti Ričarda Holbruka, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, uputio je telegram saučešća američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Patriku Munu, u kome između ostalog, naglašava da smrt jednog od tvoraca Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja veliki gubitak za američku i svjetsku diplomatiju.

XS
SM
MD
LG