Linkovi

RS: Bez poštovanja odluke o Danu žalosti


Zgrada Vlade RS 11. jula 2016. Zastave nisu spuštene na pola koplja.

Današnjoj komemoraciji u Potočarima, koja je protekla bez incidenata, nisu prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske zbog, kako su istakli, opstruisanja istrage prošlogodišnjeg napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici. Za razliku od Federacije BiH gdje je danas bio dan žalosti, 11.jul je u Republici Srpskoj bio običan radni dan. S tim u vezi, entitetski predsjednik Milorad Dodik je poručio da Savjet ministara Bosne i Hercegovine ne može donositi obavezujuće odluke o danu žalosti za cijelu BiH, ocjenjujući da je komemoracija u Srebrenici ispolitizovana.

Komemorativni skup u Potočarima, koji su obezbjeđivali pripadnici MUP-a Republike Srpske, u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama, protekao je mirno i bezbjedno a značajan doprinos tome dali su sami učesnici komemoracije kao i građani Podrinja. Saopšteno je ovo iz Centra javne bezbjednosti Bijeljina uz potvrdu da je na ovom skupu obezbjeđena i potpuna sigurnost političkih ličnosti iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Za razliku od prošle godine, Komemorativnom skupu u Potočarima nisu prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske ali i Srbije a predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik je ,ovim povodom, osudio odluku Savjeta ministara BiH da 11.jul proglasi danom žalosti u Bosni i Hercegovini. Na javnim institucijama u ovom entitetu, za razliku od većeg dijela Federacije BiH, zastave nisu bile spuštene na polja koplja. Dodik je poručio i da Republika Srpska nikada neće priznati genocid u Srebrenici jer se, kako je naveo, nije ni dogodio.

Milorad Dodik je ,takođe, izrazio negodovanje zbog činjenice da još uvijek nisu procesuirana lica odgovorna za prošlogodišnji napad u Potočarima na premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, Milanko Mihajlica je ovim povodom saopštio da je sramota bezbjednosnih struktura na nivou BiH što još uvijek nisu pronađeni počinioci i nalogodavci, kako je rekao, pokušaja ubistva Aleksandra Vučića.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mladen Bosić je ocijenio da se opstruiše istraga napada na premijera Srbije te da institucije BiH, koje bi trebalo da je provedu, ne žele da se utvrdi odgovornost a,po njemu, odgovornost je jasna.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da se istražuje prošlogodišnji napad na premijera Srbije u Potočarima a po provođenju svih istražnih radnji će biti donesena tužilačka odluka.

Portparol Tužilaštva Boris Grubešić je saopštio da je iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske nedavno dostavljena dokumentacija o ovoj složenoj istrazi u kojoj je potrebno u masi ljudi identifikovati pojedince i prikupiti dovoljno dokaza za njihovu odgovornost u tom krivičnom djelu.

XS
SM
MD
LG