Linkovi

Protesti republikanskih protivnika


Demonstracije u Tampi protiv politike Republikanske stranke
Demonstracije u Tampi protiv politike Republikanske stranke

Demonstranti u Tampi ističu u prvi plan nastavak krize nezaposlenosti i beskućništva

Do danas, demonstrante koji su prolazili uglavnom napuštenim ulicama u centru Tampe, brojčano su nadjačali policija i novinari. Policajci im daju uputstva da ne pokrivaju lica i izbegnu nasilje. Iako je većina okupljenih mirna, neki i dalje nose šlemove i maske.

„To je za našu zaštitu; suštinski, to je u stvari naša odbrana – da ne bismo bili na meti kao pojedinci“, rekao je jedan od učesnika protesta.

Oni su stigli iz raznih delova zemlje da kampuju u parkovima i malim parcelama poput ovog iznajmljenog placa koji su nazvali „Romnivil“. Naziv je aluzija na naselja beskućnika, nazvana „Huvervils“, u vreme Velike depresije, po imenu tadašnjeg predsednika Herberta Huvera. Organizator ovog kampa, Brus Rajt, kaže da ime sasvim odgovara, s obzirom na visoku stopu nezaposlenosti i beskućnika na području Tampe.

„Danas imamo istu vrstu krize sa zaplenama kuća i ljudi u ovom kampu su mešavina beskućnika, bivših beskućnika, siromašnih, nezaposlenih i jednostavno različtih grupa aktivista“, rekao je organizator „Romnivila“, Brus Rajt.

Stanovnici kampa pokušavaju da pomognu meštanima koji su u nevoljama, kao što su Tomas Dil i njegova sapatnica Mišel Keli.

„U ovom trenutku pokušavaju da nam pomognu da dobijemo tačkice za hranu, medicinsku pomoć za mene i nju, i takve stvari“, kaže Dil.

Mnogi kažu da su došli da bi protestovali protiv politike Republikanske partije, ali nekolicina izražava nezadovoljstvo političkim procesom u celini. Aleks Ramos je kritičan prema predsedniku Baraku Obami isto koliko i prema Mitu Romniju.

„Dao je brojna obećanja koja nije ispunio. Obećao je da će da vrati vojnike kući, a onda je poslao u svet još 30 hiljada. Završio je sa NATO-om u uništavanju Libije“, kaže Ramos.

Mnogi ovde kažu da politiku kontrolišu velike korporacije i bogati donatori.

„Mi podjednako kritikujemo i Obamu, ne navijamo ni za jednu stranu. Držimo se principa pravde za sve. Obe strane su pod kontrolom krupnog kapitala“, kaže organizator „Romnivila“, Brus Rajt.

Delegati na konvenciji možda neće imati priliku da čuju demonstrante. U nekoliko gradskih blokova oko konvencije je pojačana bezbednost, a obližnjim vodama patroliraju policijski čamci. Ali bez obzira na mere obezbeđenja i kišu koju je donela tropska oluja Ajzak, demonstranti najavljuju da će cele nedelje ostati ovde i predstavljati svoj pogled na ono što je u zemlji pogrešno.
XS
SM
MD
LG