Linkovi

Italijanski ministar inostranih poslova u Beogradu


Italijanski ministar inostranih poslova Đulio Terci
Italijanski ministar inostranih poslova Đulio Terci

Italijanski ministar inostranih poslova ukazao sagovornicima u Beogradu na nužnost nastavka dijaloga sa Prištinom i daljeg sprovođenja reformi

Bilo bi izuzetno loše ukoliko bi Evropska unija naknadno iznela neke nove uslove Srbiji, zajednički je stav koji su tokom današnjih razgovora u Beogradu zauzeli predsednik Srbije Tomislav Nikolić i italijanski šef diplomatije Đulio Terci. U saopštenju izdatom posle razgovora navodi se da je srpski predsednik poručio da će, kada je u pitanju Kosovo politika Srbije ubuduće biti vrlo transparentna, kao i da će Beograd insistirati na tome da se osigura puna bezbednost i mir za sve građane pokrajine.

Uz poruku da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova, Nikolić je najavio da će Srbija izaći sa jedinstvenom strategijom za Kosovo u čijoj će izradi biti konsultovani svi relevantni politički subjekti. Nikolić je Terciju saopštio da očekuje od nove Vlade da uskoro izađe sa elaboratom u kome će dati njeno tumačenje do sada postignutih sporazuma.

Kao prvi evropski zvaničnik koji je posetio Srbiju nakon formiranja nove Vlade, Đulio Terci je poručio da Evropa očekuje da Beograd, osim daljih reformskih procesa, nastavi dijalog sa Prištinom:

„Dijalog Beograda i Prištine ima velikog značaja i za evropski put Srbije. Tako da sam sa velikim zadovoljstvom čuo od svojih sagovornika da će taj dijalog da se podigne sa tehničkog na politički nivo. U tom kontekstu isto bih očekivao da i EU to uradi i da angažuje samu komesarku Ketrin Ešton“, rekao je Terci.

Sa gostom iz Italije razgovarao je i premijer Srbije Ivica Dačić, koji je se složio sa Tercijem u oceni da su za evropski put Srbije od presudne važnosti nastavak dijaloga sa Prištinom i dalje reforme. Dačić je izrazio zadovoljstvo porukom da nakon već poznatih dogovora iz decembra prošle godine neće biti dodatnih uslovljavanja Srbije:

„Uvaženom ministru spoljnih poslova sam rekao da je cilj i program Vlade dalji nastavak evropskog puta Srbije i što pre dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU“, rekao je Dačić.

A posle današnjih razgovora sa delegacijom Svetske banke koju je predvodila Džejn Armitidž, ministar privrede i finansija i Mlađan Dinkić je najavio da bi Srbija mogla da računa na 400 miliona dolara direktne budžetske podrške od Svetske banke pod veoma povoljnim uslovima – sa rokom otplate od 18 godina i kamatom od oko jedan odsto. Dinamika odobravanja zajmova zavisiće od tempa sprovodjenja predloženih reformi i dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede i finansija izdatom nakon razgovora.
XS
SM
MD
LG