Linkovi

Simboličan značaj susreta Dačića i Tačija


Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić tokom jedne od ranijih poseta srpske delegacije Briselu

Prve reakcije na susret dvojice premijera u Briselu, u Beogradu ocenjen manje-više pozitivno

Iako u Briselu nije došlo do istorijskog rukovanja premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, u Srbiji se ocenjuje da ovaj susret ima simboličan značaj i da bi mogao da ublaži tenzije između Beograda i Brisela.

Današnji razgovor premijera Srbije Ivice Dačića sa evropskom komesarkom Ketrin Ešton u Briselu i susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem izazvao je u prvim reakcijama u Beogradu manje-više pozitivne kritike.

To bi moglo da smiri tenzije Beograda i Brisela i krizu u njihovom odnosu, a najzadovoljnija današnjim sastankom je sama Ketrin Ešton, smatra profesor Fakulteta političkih odnosa Predrag Simić i dodaje da je pritisak iz Brisela bio toliko veliki da je do ovog sastanka moralo doći i pre nego što je napravljena platforma Srbije i utvrđeni ciljevi pregovora.

Sastanak u Briselu izazvaće dosta kontroverznih reakcija, a da ni Dačića u Beogradu, niti Tačija u Prištini zbog toga neće dočekati aplauzima, kaže Simić.

Sa takvom ocenom slaže se i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević. Susret u Briselu ima veliki simbolički značaj bez obzira na to što je njegov glavni ishod da će razgovor uskoro biti nastavljen, dodaje Pribićević.

Kako smatra lider LDP-a Čedomir Jovanović, susret Dačića i Tačija biće pozitivan događaj ako se time konačno smiri višegodišnje traumiranje javnosti i bavljenje perifernim elementima budućih pregovora. On smatra da je tvrdnja najviših srpskih zvaničnika da je Srbija spremna za dijalog netačna, jer vlast nije predstavila ni javnosti ni parlamentu najavljivanu platformu za pregovore, ističe Jovanović.

Sa druge strane, visoki funkcioner SPS-a Branko Ružić smatra da je srpski premijer preuzeo je punu odgovornost, pokazao ozbiljnost države kada je reč o rešenju kosovskog problema i spremnost da počne razgovore. Ipak, kako kaže Ružić, treba biti realističan i sagledati u kom okviru se Srbija kreće i šta je moguće postići u pregovaračkom procesu.

Mora se razgovarati o realnosti kako južno od Ibra, tako i o realnosti severno od te reke, ističe šef Poslaničkog kluba SPS u Skupštini Srbije.

A portparol DSS-a Petar Petković, uz podsećanje da je protiv Tačija 2008. podneta krivična prijava za podrivanje ustavnog poretka Srbije, kaže da Skupština Srbije još nije usvojila platformu za pregovore o Kosovu, niti je ovlastila bilo koga da može da se susretne sa Hašimom Tačijem.
XS
SM
MD
LG