Linkovi

Renci izgubio ključni referendum, raste strah za italijanske banke


Pmerijer Italije Matero Renci (AP Photo/Gregorio Borgia)
Pmerijer Italije Matero Renci (AP Photo/Gregorio Borgia)

Italija se, čini se, kreće ka nedeljama političke nestabilnosti nakon što su glasači na referendumu u nedelju odbili predloženi paket ustavnih reformi koje je predložila vlada Matea Rencija, koji je najavio ostavku, kada je postalo jasno da je njegova inicijativa poražena.

Na kratkoj konferenciji za štampu održanoj dva sata nakon zatvaranja glasačkih mesta, 41-godišnji Renci priznao je poraz: "Izgubio sam, i kažem to glasno". Rekao je da će ponuditi svoju ostavku predsedniku Italije Serđu Matarelu u ponedeljak.

"Odlazimo bez žaljenja. Moja vlada se završava ovde", rekao je on. Ranije, tvitovao je svojim sledbenicima: "Hvala vam svima, u svakom slučaju. Živela Italija!".

Nakon prebrojanih glasova u 20 regiona, rezultat je bio 59,3 odsto protiv Rencovog predloga, dok je samo 40,7 odsto podržalo premijera. Lideri opozicionih partija, uključujući Bepea Grila, lidera populističkog Pokreta pet zvezda, pozvali su predsednika Matarela da raspiše prevremene parlamentarne izbore.

"Treba da glasamo što je pre moguće", rekao je Grilo. U Rimu se spekuliše da će predsednik predložiti privremenu vladu na čelu sa aktuelnim ministrom finansija Pijerom Karlom Padoanom.

Renci je do poslednjeg trenutka vodio energičnu kampanju, moleći Italijane da podrže predložene ustavne promene.

Ali, nacija je odlučila da odbije njegove apele, usmeravajući zemlju koju pogađa nedostatak novca na kurs koji u narednim mesecima verovatno donosi političku nestabilost i doprinosi strahu od moguće nove evropske finansijske krize.

Brisel: Referendum ne menja poziciju Italije u EU i NATO

U evropskim institucijama vjeruju da se odbijanje Italijana da provedu ustavne reforme, iskazano većinskim NE na tek provedenom referendumu, a što se smatra pobjedom anti-evropskih snaga, neće odraziti na položaj Italije unutar Unije, niti će dovesti do evropske političke i finansijske krize. Sličnog stava su i u NATO, gdje vjeruju da će Italija nastaviti sa ulogom punopravne članice.

Referendum u Italiji, gdje su odbijene promjene ustava koje je zagovarao premijer Renci, a koje bi trebale dovesti do boljeg funkcionisana zemlje, njene vitalnije uloge u Uniji, kao i do uštede od oko 500 miliona eura godišnje, dao je krila desnim populistima, anti-evropski i anti-imigrantski raspoloženim partijama. Medjutim, U Briselu na pitanje da ih je strah posljedica italijanskog NE po euro i samu Uniju, odgovaraju...

"Ne, odgovor je ne. Ne smatramo da će se to desiti. Bili smo svjedoci potresa na tržištu više puta tokom proteklih godina. Time se bave odgovaravće evropske vlasti ali podsjećamo - to je bio referendum o ustavnim promjenama i samo o tome", kazao je portparol Evropske komisije, Margaritis Šinas:

Slično su reagovali i u NATO, s obzirom da je sa ruske strane pozdravljen rezultat referenduma, koji su mnogi protumačili kao odmicanje Italije od zapadnog vojnog bloka. Ne i generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg:

"Rezultat italijanskog referenduma je odluka italijanskih gradjana. NATO je alijansa 28 demokratija i italijanski referendum je dio demokratskog procesa. Rezultat referenduma ni na koji način ne mijenja poziciju Italije u NATO, ona ostaje ključna i posvećena članica Saveza. Italija igra ključnu ulogu na različite načine u NATO i očekujem nastavak uspješne saradnje..."

Medjutim, jasno je da italijanski referendum otvara mnoga pitanja - pobjeda populističke opcije u trećoj evropskoj ekonomiji, skori izbori u mnogim evropskim članicama gdje takodje anti-evropski raspoloženi populisti rezultat italijanskog referenduma smatraju svojom pobjedom. Ukoliko je uspiju unovčiti na vlastitom terenu, to bi moglo da ima ozbiljne posljedice po ionako Brexitom i krizama uzdrmanu EU...

XS
SM
MD
LG