Linkovi

Sećanje na Vilisa Konovera


Glas Vilisa Konovera inspirisao je muzičare širom sveta
Glas Vilisa Konovera inspirisao je muzičare širom sveta

Radio program Glasa Amerike posvećen džezu, Jazz Hour, koji je godinama vodio Vilis Konover, upoznao je milione slušalaca u Sovjetskom Savezu i drugim zemljama sa tom vrstom muzike. Da je živ, Vilis Konover bi ovoga meseca napunio 90 godina. Međutim, njegov uticaj i dalje se oseća.

Duboki bariton Vilisa Konovera najavljivao je džez u milionima domova širom sveta i nadahnuo novu generaciju džez muzičara. Taj svakodnevni jednočasovni radio program Glasa Amerike imao je specijalno značenje za slušaoce iza takozvane Gvozdene zavese, jer je bio gotovo jedini kanal za muziku sa zapada. Osnivač popularnog ruskog džez benda Arsenal, Aleksej Kozlov, kaže da ga je Konover inspirisao da nauči da svira na saksofonu.

"Uprkos zabrani slušanja Glasa Amerike u Sovjetskom Savezu mi smo ga ipak slušali, stavljajući sebe i svoje porodice u opasnu situaciju. Sve smo naučili od Konovera. Postojala je propaganda protiv svega američkog, ali Konover je Ameriku učinio privlačnom i poželjnom svakome ko ga je slušao", kaže Kozlov.

Konoverov Jazz Hour bio je platforma za predstavljanje imena kao što su Djuk Elington, Čarli Parker i Kaunt Bejzi slušaocima u Istočnoj Evropi. Za muzičare početnike njegov program je predstavljao časove džeza, pomažući im da se iz pasivnih slušalaca pretvore u aktivne učesnike. Letonac Viktor Fonarev danas je profesionalni basista u Americi. Konoverov program je prvi put čuo kao pitomac vazduhoplovne akademije u Rigi.

Vilis Konover i Djuk Elington
Vilis Konover i Djuk Elington

"Svake večeri nastojao sam da se ušunjam u jedinu učionicu sa radio aparatom. Svi su spavali i nisu znali da sam izašao. U protivnom bio bih kažnjen zbog slušanja zabranjenog programa", kaže Fonarev.

Od 1955. do smrti, 1996, Konover je vodio program iz malog studija u Vašingtonu. Obavijen duvanskim dimom širio je svetom ljubav prema džezu.

"Ni za milion godina nisam mogao da zamislim da ću jednoga dana stojati u studiju legendarnog Vilisa Konovera. Da ću se naći na mestu sa koga je on, svojim baršunastim glasom, pričao o džezu", kaže Fonarev.

Tonski inženjer Glasa Amerike, Efim Draker, osam godina je radio sa Konoverom. Njegov program je slušao još u Rusiji, a po emigriranju zaposlio se kao Konoverov saradnik. Draker kaže da su svi njgovi saradnici naporno radili kako bi slušaoci čuli muziku najvišeg kvaliteta.

"Bio je veoma precizan u detaljima. Tada nismo imali kompakt diskove već ploče. Tražio je od mene da izbacim i najmanji šim. Ponekad bih proveo čitav dan izbacujući ih. Ali vredelo je, ton je bio besprekoran. Tako pamte njegovu muziku u Rusiji - kao besprekornu i čarobnu", kaže Draker.

Konoverova preciznost i njegova veština objašnjavanja džeza slušaocima možda se nikada neće ponoviti. Ali u intervjuu pred kraj života, rekao je da je zadovoljan onim što je postigao.

"Morao sam da osetim da je dobra. U protivnom, bio bih nesrećan ishodom. Nisam želeo da radim samo za pare. Ili slavu. Ili moć. Nikada nisam bio ljubomoran na te stvari. Želeo sam da radim nešto što bi mi pružalo osećanje cilja. Mislim da ću se tako osećati poslednjeg dana života", rekao je Vilis Konover.

Džez se sada proučava i svira širom sveta. Među onima koji su predavali današnjim zvezdama džeza mnogo je njih iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Ostvarivši svoj san, Vilis Konover je pomogao drugima da ostvare svoj.

XS
SM
MD
LG