Linkovi

"Nevoljni fundamentalista" ruši predrasude


Film Mire Nair "Nevoljni fundamentalista" raspršuje kulturološke predrasude i stereotipe.
Film Mire Nair "Nevoljni fundamentalista" raspršuje kulturološke predrasude i stereotipe.

Film indijske rediteljke Mire Nair “Nevoljni fundamentalista” bavi se nepoverenjem i otudjenjem mladog pakistanskog imigranta u svetu posle terorističkih napada 11. septembra.

Indijska rediteljka Mira Nair snimila je filmove o multikulturalizmu – mešovitim brakovima usred rasne netolerancije i imigrantima u SAD koji se suočavaju sa pitanjima etničkog identiteta. Ta ostvarenja su osvojila nagrade i pobrala pohvale kritike i publike.Njen najnoviji film “Nevoljni fundamentalist” (The Reluctant Fundamentalist), bavi se nepoverenjem i otudjenjem mladog pakistanskog imigranta u svetu posle terorističkih napada 11. septembra. Njen film, zasnovan na istoimenom romanu Mohsima Hamida iz 2007, počeo je da se prikazuje nekoliko dana posle bombaških napada na Bostonskom maratonu i otvara dijalog o teškim pitanjima.

Čangez, sin pakistanskih intelektualaca i brilijantan stručnjak za finansije ima sve – odličan posao na Vol Stritu, lepu devojku, Amerikanku, veze i kontakte. Sve se to menja posle 11. septembra. Na aerodromu ga pretresaju pošto se njegov profil uklapa u stereotip potencijalnog teroriste.

Rediteljka Mira Nair kaže za Glas Amerike da su posle 11. septembra, ljudi poput Čangeza bili primorani da biraju stranu.

“Oni su podsticani na to jer je Buš rekao “ili ste sa nama, ili protiv nas.” On je uspostavio takozvanu “osovinu zla”. Naučio je ljude da se dele na “nas” i “njih”. Ne mislim da je ta reakcija dovela do većeg razumevanja ili mira.”

Čangeza ostavlja devojka, on odustaje od svog unosnog posla i vraća se u svoju zemlju da predaje ekonomiju na Univerzitetu Lahorea. Njegove teorije u kojima se kritikuju razuzdani kapitalizam i američki san privlače brojne pristalice, i on postaje glavni osumnjičeni za otmicu jednog američkog profesora.

Bobi, operativac CIA-e koji se predstavlja kao novinar, ispituje Čangeza. On je uveren da je Čangez odgovoran za otmicu jer odgovara profilu razočaranog emigranta.

Mira Nair kaže da razgovor Čangeza i Bobija opisuje dva sveta opterećena medjusobnim nepoverenjem.

“Tako često postoji tendencija da se stvari u našem životu pojednostave, svedu na nivo dobrog ili lošeg, crnog ili belog. Ali postoji velika oblast koja je siva, a siva je lepa na svoj način.”

Film otkriva da Čangez, iako radikal, nije terorista, i time se opire stereotipima.

Elizabet Goitin iz Centra za pravosudje Brenen kaže da takvi stereotipi mogu da ugroze borbu protiv terorizma.

“Na primer – kada neko pusti bradu, nosi tradicionalnu islamsku odeću, prestane da se kocka, pije ili puši. Naglasak ne treba da bude na pokušaju da se identifikuju takve lične osobine mogućeg teroriste. Fokus treba da bude na stvarnoj kriminalnoj aktivnosti ili aktivnostima koje mogu da nagoveste potencijalne kriminalne radnje.”

Mira Nair se nada da će njen film pomoći da se odbace neke od predrasuda I promoviše dijalog u svetu koji sve više ima multikulturalni kvalitet.
XS
SM
MD
LG