Linkovi

Rekordna hladnoća na istoku SAD


Zaledjena Njujorška luka, 20. februara 2015.

Milione žitelja istočne obale SAD jutros su dočekale rekordno niske temperature.

U Njujorku je oboren rekord star 65 godina, a ovde u Vašingtonu, sa temperaturama izmedju minus 15, i u nekim delovima minus 24 Celzijusova stepena, uz ledeni vetar, ovakva hladnoća nije zapamćena 120 godina unazad. Rekord je oboren i u drugim većim gradovima duž istočne obale uključujući Pitsburg, Baltimor, Atlantu a čak je i Ki Vest na Floridi imao svoje najhladnije jutro u istoriji.

Od ledenicama pokrivene Nove Engleske do plaža Južne Floride… nije samo hladno …

“Hladnoća probija do kostiju”, žali se Markus Džons iz Bostona.

Situacija je bila teška na putevima, od zavejanih drumova Kanzas Sitija do opasnih, skrivenih ledenih površina u Atlanti.

Nisam ništa videla na putu, potpuno sam bila iznenadjena”, kaže žena čiji je automobil proklizao na takozvanom "crnom ledu".

U Severnoj Karolini i Tenesiju, uspaničeni gradjani prijavljivali su gradskim službama zvuk sličan pucnjavi ili eksploziji gasovoda. U stvari je to bio zimski fenomen kada se voda unutar zemljišta zbog smrzavanja širi i dolazi do potresa zvanih “mrazotres.”

Stanovnici Masačusetsa, za to vreme, skidaju sa krovova ledene blokove veličine stena.

U glavnom gradu, Vašingtonu, takodje je…

“Ledeno, ledeno, ledeno…. Rodjena sam i odrasla ovde i nikad nisam videla ovakvu hladnoću”, kaže jedna stanovnica prestonice.

Izvadio sam svoju polarnu jaknu. Obično je ne nosim jer je velika i glomazna, zauzima suviše mesta u metrou. Ali na minus 20 je neophodna”, ističe Robert Kunc iz Virdžinije.

Dok meteorolozi najvaljuju novu zimsku oluju za ovaj vikend, žiteljima istočne obale preostaje samo da izbegavaju duži boravak na otvorenom, i maštaju o letu i toplim predelima.

XS
SM
MD
LG