Linkovi

Tradicionalno čišćenje reke LA


Volonteri čiste reku Los Anđeles

Tradicionalno godišnje čišćenje reke Los Anđeles, u kome uglavnom učestvuju volonteri, ove godine ima posebno značenje zbog ogromnih suša koje haraju Kalifornijom.

Čišćenje je počelo na tri dragocene lokacije kakvih ima sve manje.

Volonteri uklanjaju tone akumuliranog otpada iz reke, koja je na nekim mestima kanalisana betonom, a na drugim živahno žubori. Snimljenih kadrova sa reke Los Anđeles ima u mnogim holivudskim filmovima poput onoga u mjuziklu Briljantin (“Grease”) koji je snimljen 1978.

I pored velikih suša, u reci još uvek ima vode, koja u velikoj meri dotiče iz kanalizacionih sistema ili vode koja se sliva u korito tokom retkih kišnih dana. U vodama reke ima puno smeća, kaže volonter Majk Konkl.

“Čizme, staklo, baterije. Skoro da se može naći sve što vam padne na pamet. Svakakvo đubre završava u reci.”

Bridžit Bovis je volonter iz obližnjeg Diznijevog studija.

“Mislim da je to važno ne samo za zaštitnike prirodne okoline već i za one koji tu žive. To je njihovo okruženje o kome treba da vode računa.”

U pokretnoj učionici - autobusu, volonteri se informišu o nekadašnjim i predstojećim planovima za reku Los Anđeles. Stiven Mehija Karanza iz volonterskog društva “Prijatelji reke LA” kaže da je oživljavanje rečnog toka važno i za lokalni ekosistem.

“To je ključno što treba uraditi da bi smo osigurali naše snabdevanje vodom, bar lokalno snabdevanje. To je samo jedna od mnogih ekoloških usluga koje bi nam pružila reka LA.”

Lokalni muzičari idu naokolo i zabavljaju volontere što je preraslo u godišnje slavlje. Luis MekAdams kaže da se od 1986. kada je osnovano društvo “Prijatelji reke LA” promenio odnos prema reci.

“Ljudi sada na reku gledaju kao kuriozitet, kao nešto korisno i sve više kao mesto za rekreaciju i obrazovanje.”

Volonter Majk Gibson kaže da je čišćenje reke posebno važno zbog velikih suša.

“To blago ne treba uzimati zdravo za gotovo već treba da uradimo sve da ga očuvamo i uživamo u njemu.”

I da naučimo da živimo sa našim prirodnim okruženjem.

XS
SM
MD
LG