Linkovi

Održan referendum u Republici Srpskoj


Glasanje na referendumu (AP Photo/Amel Emric)
Glasanje na referendumu (AP Photo/Amel Emric)

U 19 sati u Republici Srpskoj zatvorena su biračka mesta na kojima su se građani izašnjavali o referendumskom pitanju da li su za to da 9. januar bude proglašen za Dan Republike Srpske. Glasalo se na oko 1.900 biračkih mesta, a pravo glasa ima nešto više od milion i 200 hiljada građana. Prema nezvaničnim konačnim rezultatima na referendumsko pitanje da li podržavate da se 9. januar obeležava kao Dan RS, potvrdno je odgovorilo 99,81 odsto od ukupng broja glasača, saopstila je u ponedeljak ujutro Republička komisija za sprovođenje referenduma.

Referendum je protekao u mirnoj atmosferi, a najvećih problema je bilo u selu Kula kod Gacka, gde je grupa meštana privremeno blokirala glasanje, jer je njihovo referendumsko mesto iz tehničkih razloga spojeno sa drugim glasačkim mestom u toj lokalnoj zajednici.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je u nedelju ujutro u Laktašima i tom prilikom on je, komentarišući spekulacije da bi mogao da bude uhapšen zbog referenduma, rekao da je odgovor Tužilaštvu po-beda na referendumu.

"Mogu da izrazim potpuno zadovoljstvo u činjenici da će narod u RS iskoristiti svoje pravo da opredeli vezano za referendumsko pitanje. I posebno na činjenici da se sve održava u jednoj stabilnoj, mirnoj atmosferi", rekao je Dodik.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, izjavio je novinarima posle izlaska na referendum u Banjaluci da je nepotrebno stvorena atmosfera ili - "ili" i da se nada da će večeras sve krenuti normalnim tokom.

"Mislim da je svima jasno da će i nakon ovog referenduma, i sa njim, i bez njega, 9. januar ostati dan koji će RS obeležavati. A oni koji ga ne budu hteli obeležavati, treba da dobiju pravo da ga ne obeležavaju. To praktično znači da oni koji ne budu hteli da ga obeležavaju, moći će taj dan da rade", izjavio je Ivanić.

A predsedavajući Predsedništva BIH Bakir Izetbegović je danas u Brčkom poručio da neće biti rata i da neće niko uništiti Republiku Srpsku. On je naglasio da rat nikome rat nije potreban i da ratovi počinju kada jedan narod bude doven u poziciju da neke stvari više ne može da trpi. U toj poziciji u BiH nije niko, ocenio je Izetbegović.

Podsetimo, referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržava.

Sjedinjene Američke Države pozvale su bile vlasti RS da odustanu od referenduma, o čemu možete čitati ovde.

XS
SM
MD
LG