Linkovi

Red Barat - njujorška muzika uz indijski ritam


Red Barat, osmočlani bend iz Bruklina, spaja severnoindijsku bangru za džezom, hip-hopom i drugim žanrovima.

Multikulturalna populacija Njujorka je plodno tle za različite vrste fuzije u umetnosti i muzici. Novinarka Glasa Amerike Kerolajn Viver pripremila je prilog o Red Baratu, osmočlanom bendu iz Bruklina koji severnoindijsku bangru – energičnu plesnu muziku – spaja sa džezom, hip-hopom i drugim žanrovima.

Red Barat nastupa na ovogodišnjem festival Klirvoter na reci Hadson severno od Njujorka. To je bend sa trubama i udaračkim instrumentima koji proizvode slobodan, neobuzdan zvuk uz koji ljudi vole da igraju.

Frontmen Sani Džein rodjen je u prvoj generaciji indijskih imigranata u Americi. On peva i svira dol – bubanj koji se koristi u tradicionalnoj folk muzici regiona Pandžab, nazvanoj bangra. Sani je već bio džez bubnjar kada se, za vreme jedne posete Indiji, zaljubio u zvuk dola.

“Za mene je to bila drugačija energija. Dol je okačen o rame, ne sedim statičan za bubnjevima nego mogu da se krećem, a zvuk je neverovatno glasan.”

Red Barat je formiran 2008. a ime je dobio po veseloj svadbenoj procesiji u severnoj Indiji.Kako je popularnost benda rasla, sa besplatnih svirki su prešli na koncerte na muzičkim festivalima a prošle godine su nastupali čak i u Beloj kući.

Kritičari kažu da njihova muzika predstavlja novi žanr – pošto se plesna muzika Pandžabija meša sa džezom njuorleanskog stila i fankom, a tu su i hip-hop, go-go i latinoamerički zvuk.

Džein kaže da svaki član benda donosi nešto posebno.

“Nisam želeo samo tipične džez svirače. Želeo sam ljude koji dolaze iz različitih sredina. Sani Sing je trubač koji je odrastao u porodici Sika, išao u hramove, ali je takodje odrastao uz ska i rege muziku. Mivi La Lupa je bas-trubač, koji je rastao uz ritam i bluz i džez. Ernest Stjuart je rastao idući u crnačku crkvu u Filadelfiji. Svako dolazi iz različitih priča.”

Džein ističe da je muzika Red Barata inspirisana bangrom, ali je u krajnjoj liniji – tipičan zvuk Bruklina, što odražava njegov sopstveni dvojni identitet indijskog Amerikanaca kao i sve veće interesovanje publike za muziku koja se opire granicama i kategorizacijama.
XS
SM
MD
LG