Linkovi

Ursula fon der Lajen u Podgorici: Članstvo Crne Gore u EU prije 2030. moguće ako ispuni uslove


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Crne Gore Jakov Milatović (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Crne Gore Jakov Milatović (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je u utorak da Crna Gora, ”ukoliko ispuni uslove može postati članica EU i prije 2030. godine”, navodeći da se radi “o zemlji koja je najviše napredovala”. Ona je istakla da je “proširenje na vrhu prioriteta ove Evropske komisije”.

“Nema potrebe da čekamo, Crna Gora jeste predvodnica, ima tu poslednju milju da pređe. Treba je malo pogurati, potrebna je i odlučnost, ali to vidim na političkoj strani čvrsto prisutno. Pristup je zasnovan na dostignućima. Ukoliko ispunite određene uslove nećemo se vezivati za datum", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem u Podgorici.

Ona je istakla da ne postoji kalendar pristupanja, već da je za EU važno sprovođenje reformi.

"Napredak ka EU u smislu ispunjenja svih kriterijuma koje države morju ispuniti da bi bile dio EU. U tom pogledu ja podstičem Crnu Goru da pređe tu poslednju milju što brže i tu će se vrata otvoriti”, navela je ona.

Predsednica Evropske komisije se sastala sa predsednikom i premijerom Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

Predsednica Evropske komisije kazala je da joj je drago što, kao navodi, vidi da je Crna Gora odlučna da održi poziciju zemlje koja je najviše napredovala ka članstvu u EU.

“Čestitam na stoprocentnom usaglašavanju sa zajednčkom sigurnosnom i vanjskom politikom EU. Vi ste veoma vrijedan član NATO-a i doprinijeli ste mnogim pozitivnim temama. Sada treba da budete potpuno fokusirana na zadatak pristupanja Zajedno moramo da zavrršimo taj proces i radujem se što ću upoznati novog predsjednika Vlade”, rekla je Fon der Lajen.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će sarađivati sa novim predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, kazala da je ”Crna Gora demokratska i slobodna država i izbor je Crne Gore da izabere svoje lidere i formira institucije”.

Vjerujem u sposobnost Crne Gore da nastavi naprijed pravim putem i ubijeđena sam da ćete pokazati da ste sposobni da stvorite rezultate, a na građanima Crne Gore je da odluče ko će biti lideri i kako će institucije funkcionisati”, poručila je predsjednica Evropske komisije.

Ona je, takođe, saopštila da je sa crnogorskim predsjednikom Milatovićem razgovarala o potrebi “približavanja privreda” i kazala da “Crna Gora ima potencijal da bude veliki snabdjevač električne energije u region”.

Prema riječima predsjednice EK “zajedničko regionalno tržište ima veliki potencijal i , ukoliko se ostvari, može uvećati BDP regiona 10 odsto".

Ursula fon der Lajen, predsednice Evropska komisije i Jakov Milatović, predsednik Crne Gore (Foto: VOA/Jovan Radulović)
Ursula fon der Lajen, predsednice Evropska komisije i Jakov Milatović, predsednik Crne Gore (Foto: VOA/Jovan Radulović)

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović kazao je da je “perspektiva punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji i prije 2030. sasvim realna i moguća”.

On je saopštio da je u razgovoru sa predsjednicom Evropske komisije ukazao na “značajne komparativne prednosti koje Crnu Goru čine bližom Evropskoj uniji od ostalih država kandidata”.

“Crna Gora je članica je NATO-a od 2017, mala je ekonomija koja već dvije decenije bazira monetarnu politiku na korišćenju eura, najdalje je odmakla u procesu evropskih integracija od svih drugih zemalja kandidata, usklađuje svoju vanjsku politiku sa politikom EU i ima istinski reformski orjentisanu političku većinu. Sve ovo, kumulativno, nema nijedna druga zemlja koja pretenduje da bude članica EU”, naveo je Milatović.

Prema njegovim riječima, "učlanjenje Crne Gore u EU bila bi sjajna poruka i svim drugim državama kandidatima da je proces proširenja živ”.

Milatović je, takođe, kazao da se “zalažemo za primjenu principa regate po kome će se mjeriti pojedinačno dostignuća država u ispunjavanju mjerila za članstvo u EU”.

On je rekao da je “revitalizacija Berlinskog procesa za Crnu Goru od izuzetnog značaja”.

“Prvenstveno u kontekstu nove i dodatne potvrde prisutnosti i fokusa Evropske unije u odnosu na region Zapadnog Balkana, pri čemu naročito pozitivan impuls predstavljaju regionalni sporazumi o mobilnosti potpisani u Berlinu krajem prošle godine. U tom pogledu, očekujem da u najskorijem periodu, Crna Gora ratifikuje ovu obavezu i da puni doprinos njihovoj implementaciji”, naveo je Milatović.

Predsjednik Crne Gore rekao je da “iskazuje razumijevanje za kritički stav EU iskazan u prošlogodišnjem izvještaju o napretku i nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta”.

“Nadam se da smo, u tom smislu, na nacionalnom nivou naučili lekcije i da su se, nakon dužeg perioda nezadovoljavajuće dinamike u realizaciji neophodnih reformi, u Crnoj Gori stekli uslovi za deblokadu procesa”, poručio je on.

Milatović je, odgovarajući na pitanje novinara zašto nije prokomentarisao izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je kazao da bi “trebalo organizovati referendum o formiranju zajedničke države Srbije, RS i Crne Gore”, rekao da je “svakome bilo jasno da je to bila loša izjava”.

“Ja zaista osuđujem tu izjavu kao predsjednik Crne Gore. Mislim da je Crna Gora jasno zaokružila svoju državnost i snažno trasirala svoj evroatlanski put. Zbog građana Bosne i Hercegovine, mi se radujemo da nam se BiH pridruži na tom putu. To je sve što imam da kažem", rekao je on.

Milatović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je “vjest da je Crna Gora dobila Vladu dobra vijest”, kao i da od Vlade očejuje da zemlja ostane snažno na svom evroatlanskom kursu.

“Izbor nove Vlade je dobar. Naravno, ova konsolidacija i nove parlamentarne većine u Skupštini je dobra. Od Vlade očekujem da na unutrašnjem planu ubrza reforme koje se tiču pravosuđa. Očekujem dodatno unapređenje ekonomskog standarda građana, povećanje plata i penzija”, kazao je Milatović i poručio da će “Vlada u predsjedniku Crne Gore imati najvećeg prijatelja i saborca ukoliko principijelno bude istrajavala na tom putu”.

Novi crnogorski premijer Milojko Spajić i Ursula fon der Lajen (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Novi crnogorski premijer Milojko Spajić i Ursula fon der Lajen (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Milatović je, takođe, apelovano na poitičke partije da ne politizuju pitanje popisa stanovništva i kazao da je “popis najvažnije statističko pitanje u svakoj zemlji uključujući i Crnu Goru”.

"Pozdravljam odluku Vlade i nove parlamentarne većine da budu spremni na jedan politički dijalog o popisu i na mjesec odgode popis kako bi se dodatno ispunili određeni politički zahtjevi koji postoje sa druge strane. Smatram da je popis mogao da počne već sada, ali nije na odmet sačekati mjesec, sjesti i razgovarati", naveo je Milatović .

Nakon sastanka sa crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sastala se i sa novim premijerom Milojkom Spajićem.

Ona je u posjeti Zapadnom Balkanu kako bi predstavila detalje Plana rasta Evropske unije za region.

XS
SM
MD
LG