Linkovi

Mešovite ocene debate u Klivlendu


Senator Ted Kruz iz Teksasa i bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi.
Senator Ted Kruz iz Teksasa i bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi.

Reakcije još uvek pristižu posle prve američke predsedničke debate za 2016. godinu koja je sinoć održana u Ohaju. Širom zemlje ljudi su se okupili na zabavama da gledaju kako republikanski kandidati pokušavaju da nadmaše svoje rivale u sportskoj areni u Klivlendu.

„Donald Tramp je toliko bogat da ne mora da polaže račune nikome. I mislim da ga se ostatak sveta strašno boji. To nam upravo i treba“, smatra stanovnik Filadelfije Brajan Toder.

Analitičari se ne slažu da li će učinak debate pomoći ili odmoći Trampu, koji vodi u najnovijim istraživanjima javnog mnjenja. Jedan od Trampovih protivnika veruje da će njegov direktan način govora izgubiti privlačnost.

„Političari imaju tendenciju da rade stvari koje su politički korisne. Treba nam neko ko će da radi prave stvari“, primetio je republikanski kandidat Ben Karson.

Na jednoj drugoj zabavi na kojoj se gledala debata, neki gledaoci su bili manje impresionirani.

„Mislim da polako gubimo vrednost onoga šta u stvari tražimo u predsedničkom kandidatu, mislim da je debata bila više za predstavu“, kaže Hana Artman iz Klivlenda.

Nije jasno da li je debata i jednom konkretnom kandidatu dala podsticaj koji bi pomogao njegovoj kandidaturi.

Novinar Glasa Amerike Džim Maloun, nacionalni dopisnik za unutrašnju politiku, ističe da je jedan od glavnih utisaka da je Tramp bio u centru pažnje.

„U svakom slučaju on to nije nastojao da izbegne. Medjutim, možda je stvorio i neke sumnje kod republikanskih birača pošto je jedini od 10 pretendenata odbio da se obaveže da će podržati kandidata koga izabere republikanska stranka i nije želeo da isključi mogućnost da će se takmičiti kao nezavisni kandidat. Neki od drugih učesnika su takodje imali solidan nastup – bivši guverner Floride Džeb Buš, guverner Viskonsina Skot Voker, i guverner Ohaja Džon Kejsik, koji je imao prednost domaćeg terena u Klivlendu u svojoj državi. Oni su dobili dosta aplauza i podrške. Jedini koji je otvoreno napao Donalda Trampa na neki način bio je senator iz Kentakija Rend Pol. Jedno od pitanja tokom narednih debata biće da li će drugi učesnici biti više zainteresovani da napadaju Trampa ili da ga ignorišu.“

Džim Maloun komentarisao je i spoljnopolitička gledišta učesnika sinoćnje debate u Klivlendu.

„Mislim da je na osnovu prve debate jasno da će spoljnopolitička pitanja dominirati kampanjom za izbore 2016. U fokusu neće biti samo pitanja poput nuklearnog sporazuma sa Iranom i kako se suprotstaviti ekstremistima Islamske države na Bliskom istoku, već i kako povezati nasledje Hilari Klinton i Baraka Obame sa kritikom spoljne politike Obamine administracije. Neki od učesnika su oštro kritikovali sporazum sa Iranom. Neki su čak rekli da će, ako budu izabrani, već prvog dana svog mandata otkazati taj sporazum. Drugi učesnici su pozvali na upućivanje trupa u borbu protiv Islamske države. Ukratko, očigledno je da će spoljna politika ostati važno pitanje u narednim debata tokom izborne kampanje."

XS
SM
MD
LG