Linkovi

Sneg paralisao delove Ukrajine nakon najžešćeg napada ruskih dronova na Kijev od početka rata


Radnici ukrajinskih hitnih službi izvlače auto zaglavljen u snegu u regionu Odese
Radnici ukrajinskih hitnih službi izvlače auto zaglavljen u snegu u regionu Odese

U trenutku kada se strahuje od potencijalnih napada Rusije tokom predstojeće zime, ukrajinska elektroenergetska mreža se suočila sa snežnom olujom koja je isključila struju u više od dve hiljade gradova i sela.

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su gradovi u 16 različitih regiona odsečeni od električne mreže, a da su najteže pogođene oblasti u centralnoj i južnoj Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski iskoristio je deo svog noćnog obraćanja u nedelju da se zahvali onima koji rade na obnavljanju elektromreže. On je takođe rekao da u tako teškim uslovima Ukrajinci treba da budu posebno zahvalni pripadnicima vojske koji se bore protiv ruske invazije.

Žena prolazi pored plakata ukrajinskog vojnika dok pada sneg u Kijevu
Žena prolazi pored plakata ukrajinskog vojnika dok pada sneg u Kijevu

Ruske snage su u više navrata udarale na infrastrukturu ukrajinske elektroenergetske mreže tokom prethodne zime, uzrokujući široko rasprostranjene nestanke struje.

Takođe u ponedeljak, britansko ministarstvo odbrane je u svojoj najnovijoj proceni saopštilo da je Rusija verovatno doživela najveću stopu žrtava u ratu u poslednjih šest nedelja.

Britansko ministarstvo je citiralo podatke ukrajinske vojske, koja kaže da je u novembru bilo u proseku 931 ruska žrtva dnevno, premašujući prethodni maksimum od 776 dnevno u martu.

Ukrajinska vojska sprečila novi napad dronovima

Ukrajinska vojska saopštila je u nedelju da je uništila osam od devet dronova koje je Rusija lansirala tokom noći, svega dan nakon što je, prema rečima ukrajinskih zvaničnika, zabeležen najveći napad ruskih dronova tokom rata na Kijev.

Ukrajinsku prestonicu je u subotu potresao najveći napad ruskih dronova od početka invazije u februaru prošle godine. Ukrajina je saopštila da je u tom napadu oborila 74 od 75 bespilotnih letelica Šahed, iranske proizvodnje, koje je ruska vojska lansirala u šestočasovnom vazdušnom napadu.

Ruski napad dronovim na Kijev u subotu
Ruski napad dronovim na Kijev u subotu

U napadu je ranjeno pet osoba, uključujući jedno dete, navodi se u telegramu gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. Iznad Kijeva je oboreno 66 dronova, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Šteta je izazvala nestanak struje za 17.000 ljudi, rekao je gradski zvaničnik.

Ukrajina je poslednjih nedelja upozoravala da će Rusija gađati kritičnu infrastrukturu u toku zime, kao što je to uradila prošle godine.

„Izgleda da smo večeras čuli uvertiru. Uvod u zimsku sezonu“, napisao je na Fejsbuku istaknuti ukrajinski ekonomista Sergej Fursa.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da je presrelo najmanje 24 dronova i oborilo dve ukrajinske rakete zemlja-vazduh S-200 iznad Moskve, Tule, Kaluge, Smolenska i Brjanska.

„Preko noći je pokušan masovni napad dronovima“, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin i dodao da su ukrajinski dronovi oboreni u nekoliko delova Moskovske oblasti.

Rakete su oborene iznad Azovskog mora, saopštilo je ministarstvo.

List Komersant navodi da su letovi na glavnim aerodromima u Moskvi odloženi ili otkazani zbog napada dronom.

Ruski vojnici beže iz Ukrajine

Dok rat ulazi u drugu zimu, sve veći broj ruskih vojnika želi da pobegne iz Ukrajine, što je otkriveno na tajnim snimcima vojnika koji su pozivali svoje kuće sa ratišta u oblastima Harkova, Luganska i Donjecka u Ukrajini.

Tajni snimci ovih razgovora, do kojih je došao Asošijejted pres, nude redak uvid u rat ruskim očima — tačku gledišta koja se retko pojavljuje u zapadnim medijima, uglavnom zato što je Rusija kriminalizovala svaki kritički razgovor o sukobu u Ukrajini. Snimci takođe pokazuju teške uslove koje ruski vojnici izdržavaju na bojnom polju.

Ukrajina teško vraća decu koju je raselila Rusija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

"Ovde se ne umire smrću hrabrih", rekao je jedan vojnik svom bratu. „Samo umreš, kao kišna glista“, rekao je.

AP je verifikovao identitet ljudi u pozivima razgovarajući sa rođacima i vojnicima — od kojih su neki još u ratu u Ukrajini — i istražujući materijal otvorenog koda koji je povezan sa telefonskim brojevima koje koriste vojnici.

Čuli su se i glasovi vojnika posvećenih borbi.

„Sve dok smo potrebni ovde, mi ćemo izvršiti svoj zadatak“, rekao je vojnik po imenu Artjom za AP krajem maja iz istočne Ukrajine, gde je bio stacioniran osam meseci bez pauze.

XS
SM
MD
LG