Linkovi

SAD kažnjavaju strane firme zbog ruskog rata u Ukrajini


FILE PHOTO: Russian President Putin meets with servicemen involved in Russia-Ukraine conflict, in Moscow
FILE PHOTO: Russian President Putin meets with servicemen involved in Russia-Ukraine conflict, in Moscow

Sjedinjene Države u četvrtak su uvele novu rundu sankcija protiv 130 preduzeća i pojedinaca iz Turske, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata da bi Rusiji odsjekle pristup sredstvima i opremi koji su joj potrebni za invaziju na Ukrajinu.

Kancelarija za kontrolu strane imovine pri američkom Sekretarijatu za finansije sankcionisala je firme i pojedince, među kojima su snabdjevači i špediteri, koji su pomagali Moskvi da nabavi opremu za ratište. Stejt department takođe je uveo diplomatske sankcije čija meta su ruski energetski, metalurški i rudarski sektor.

U četvrtak su između ostalog sankcionisani turski državljanin Berk Turken i njegova preduzeća koja su navodno povezana sa ruskim obavještajnim službama. Iz Sekretarijata za finansije je saopšteno da je Turkenova mreža ugovarala isplate i isporuke čiji cilj je bio da se zaobiđu sankcije i prebaci roba iz Turske u Rusiju.

Sankcije su takođe uvedene nizu kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koje se optužuju da su isporučivale opremu za avione i mašine za prijem podataka. Firma ARX Financial Engineering Ltd., sa sjedištem u toj zemlji, kažnjena je zato što je navodno pronalazila načine da se ruske rublje šalju iz sankcionisane ruske VTB banke i konvertuju u dolare.

Turken i predstanicvi ARX-a nisu komentarisali sankcije. Sekretarka za finansije Dženet Jelen rekla je da Rusija "zavisi od pojedinaca i entiteta iz trećih zemalja koji su spremni da snabdjevaju njenu vojsku i podržavaju njen okrutni rat protiv Ukrajine" i da Amerika "neće oklijevati da ih pozove na odgovornost".

Današnji potezi pokazuju našu dalju riješenost da nastavljamo da remetimo svaki dio ruskog vojnog lanca nabavke i da sankcionišemo spoljne aktere koji žele da podrže ruske ratne napore", poručila je Jelen u saopštenju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su sankcije Stejt departmenta uvedene ljudima koji su, između ostalog, odgovorni za njihovo izbjegavanje.

"Našim današnjim potezima takođe se targetiraju budući energetski kapaciteti Rusije, što će ograničiti sposobnost Moksve da finansira svoje destruktivne ciljeve", rekao je Blinken.

Najnovije sankcije dio su hiljada finansijskih kazni nametnutih ruskoj infrastrukturi i njenim zvaničnicima, bankama i oligarsima.

Uz uvođenje sankcija, Amerika i njeni saveznici takođe su zamrzli sredstva ruske Centralne banke, ruskim bankama ograničili pristup globalnom finansijskom sistemu SWIFT, te ograničili i cijenu ruske nafte i dizela na 60 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG