Linkovi

Ukrajina negira optužbe Rusije da je gađala nuklearnu elektranu u Zaporožju


Arhiva - Nulearna elektrana u Zaporožju, u delu Ukrajine pod kontrolom Rusije, 14. juna 2023.
Arhiva - Nulearna elektrana u Zaporožju, u delu Ukrajine pod kontrolom Rusije, 14. juna 2023.

Rusija je optužila Ukrajinu da je u nedelju tri puta gađala nuklearnu elektranu Zaporožje pod kontrolom ruskih snaga i da su u napadu povređene tri osobe, te zatražila od Zapada da odgovori, dok Kijev saopštava da nema nikakve veze sa napadima.

Kremlj je u ponedeljak saopštio da su ukrajinski napadi dronovima na nuklearnu elektranu u Zaporožju veoma opasni.

"Ovo je veoma opasna provokacija", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovo je veoma opasna praksa koja ima veoma, veoma loše negativne posledice na duži rok. Nažalost, kijevski režim nastavlja svoju terorističku aktivnost"

Kijev je odbacio ruske tvrdnje da Ukrajina stoji iza napada.

"Ukrajina nije umešana u bilo kakvu vrstu oružanih provokacija na teritoriji Zaporoške nuklearne elektrane koju je Rusija nelegalno okupirala", rekao je ukrajinskim novinarima Andrij Jusov, portparol Glavnog obaveštajnog direktorata Ukrajine.

"Ruski udari, uključujući i imitacije (udara), na teritoriji ukrajinske nuklearne elektrane... odavno su poznata kriminalna praksa osvajača", rekao je on u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Rusija je optužila Ukrajinu da je izvršila udar na različite lokacije nuklearne elektrane Zaporožje pod ruskom kontrolom, uključujući kupolu neaktivnog reaktora u nedelju kada su povređena tri člana osoblja. Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom nazvala je seriju napada na elektranu "bez presedana".

Zvaničnici elektrane obavestili su Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, ili IAEA, o napadu, saopštili su zvaničnici UN-a za nuklearni nadzor na društvenoj mreži Iks. Elektrana je pala pod rusku kontrolu ubrzo nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine.

"ZNPP je obavestila stručnjake IAEA da je danas na licu mesta detoniran dron. Takva detonacija je u skladu sa zapažanjima IAEA", objavila je agencija na Iksu.

Nuklearna bezbednost nije ugrožena, saopštila je nuklearna straža UN na Iksu, ali je generalni direktor IAEA Rafael Grosi upozorio obe strane da bi udar na elektranu mogao na kraju da "ugrozi nuklearnu bezbednost".

Objekat je blizu zona borbenih dejstava, a i Ukrajina i Rusija često su jedna drugu krivile za napad na elektranu, rizikujući da bude izazvana moguća nuklearna katastrofa.

Ukrajina oborila 17 ruskih dronova i jednu vođenu raketu

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedeljak da je oborila 17 ruskih bespilotnih letelica i rusku navođenu raketu koji su bili uključeni u noćne napade na više ukrajinskih regiona.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je Rusija napala sa ukupno 24 drona. Od toga, 17 presretnutih bespilotnih letelica uništeno je iznad Odeske, Nikolajevske, Kirovogradske, Hmeljnickije i Žitomirske oblasti, saopštile su vazduhoplovne snage.

Grana kajsije u cvatu ispred unštenih stambenih zgrada u Iziumu, oblast Harkova, Ukrajina, 6. aprila 2024.
Grana kajsije u cvatu ispred unštenih stambenih zgrada u Iziumu, oblast Harkova, Ukrajina, 6. aprila 2024.

Oleh Kiper, regionalni guverner Odese, rekao je da su četiri drona uništena iznad južnog regiona, ali da je u napadu oštetećen logistički i transportni objekat, kao i benzinska pumpa.

Kiper je rekao da nema prijavljenih žrtava.

Najnoviji ruski vazdušni napadi usledili su nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao potrebu da saveznici prizovu "političku volju" da Ukrajini obezbede sisteme protivvazdušne odbrane.

"Sasvim je očigledno da mogućnosti protivvazdušne odbrane koje su nam dostupne u Ukrajini nisu dovoljne, a to je očigledno i svim našim partnerima", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

"I svet konačno mora da čuje bol koji ruski teroristi nanose Harkovu, Kupijansku, gradovima u Donjecku, Zaporožju, Sumskoj oblasti i mnogim drugim ukrajinskim zajednicama".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG