Linkovi

Poljska više ne šalje oružje Ukrajini, dok se zaoštrava trgovinski spor


Premijer Poljske, Mateuš Moravijecki i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski tokom konferencije za novinare u Varšavi, u Poljskoj. Sreda, 5. april 2023. (Foto: AP/Michal Dyjuk)
Premijer Poljske, Mateuš Moravijecki i predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski tokom konferencije za novinare u Varšavi, u Poljskoj. Sreda, 5. april 2023. (Foto: AP/Michal Dyjuk)

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da njegova zemlja više ne šalje oružje Ukrajini čime je, kako prenosi agencija Asošijeted pres, želeo da izvrši pritisak na Kijev i dovede u pitanje status Poljske kao glavnog izvora vojne opreme, dok eskalira trgovinski spor dve susedne zemlje.

Moravjecki je u sredu rekao da Poljska više ne prebacuje oružje Ukrajini. Komentar je usledio dok se njegova populistička stranka suočava sa pritiskom krajnje desnice na opštim izborima 15. oktobra. Stranka krajnje desnice, Konfederacija, smatra da Poljska ne dobija zahvalnost koju zaslužuje za naoružavanje Ukrajine i prihvatanje njenih izbeglica.

"Više ne prebacujemo oružje Ukrajini zato što sada sebe naoružavamo najmodernijim oružjem“, rekao je Moravjecki u intervjuu privatnoj televiziji Polsat. On nije detaljno objasnio da li i kako su te dve akcije međusobno isključive.

Premijer je govorio o planu modernizacije vojske, podstaknutom strahovima od ruske agresije u regionu.

Portparol vlade Pjotr Miler izjavio je u četvrtak da Poljska sada samo snabdeva Kijev municijom i oružjem koji su ranije dogovoreni, ukazujući da se "na ukrajinskoj strani pojavio niz apsolutno neprihvatljivih izjava i diplomatskih gestova."

Poljska je Ukrajini obezbedila širok opseg oružja, uključujući tenkove Leopard 2 i avione MiG iz sovjetskog doba. Poljaci su i dalje uglavnom na strani Ukrajine, verujući da će njihova zemlja biti ranjiva ako Rusija povredi granice. Ali postoji i sve veća iscrpljenost u društvu zbog velikog broja izbeglica.

Poljsko-ukrajinska svađa dolazi u trenutkukada ukrajinske snage polako napreduju probijajući se kroz ruske borbene linije u kontraofanzivi koja ne napreduje onoliko brzo koliko se Kijev nadao. Ukrajinski lideri lobiraju za novu rundu naprednog oružja, uključujući projektile dužeg dometa.

Načelnik združenog generalštaba američke vojske, genelar Mark Mili, izjavio je prošlog vikenda da postoji stalna potreba za dodatnim oružjem i opremom u Ukrajini i da saveznici i partneri traže načine da se izbore sa tim.

Međutim, neki američki birači počinju da se umaraju od pomaganja Ukrajini, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Vašington u četvrtak, dok se republikanski lideri u Kongresu razilaze oko toga kako da pošalju još vojne i humanitarne pomoći u Ukrajinu.

Stručnjak za odbranu i bezbednost, Mihal Baranovski, kaže da je Poljska ranije poslala većinu onoga što je mogla da pošalje, i da bez planova za isporuke veće opreme, on ne vidi pretnju sposobnostima Ukrajine u bliskoj budućnosti. Ipak, smatra da su komentari uznemirujući za Ukrajinu jer ona pokušava da zadrži zapadnu podršku u ratu koji je pokrenula Rusija.

"Poruka je veoma loša, kako za reputaciju Poljske, tako i zato što je Poljska bila jedan od glavnih zagovornika vojne pomoći Ukrajini. Reći da Poljska neće slati više oružja znači da ona više ne može da ima tu ulogu “, rekao je Baranovski, generalni direktor varšavskog dela nemačkog Maršalovog fonda.

On je rekao da bi pokušaj Poljske da pokaže čvrst stav prema Kijevu trebalo razumeti u kontekstu izborne kampanje. U odgovoru da prokomentariše Moravjeckog koji je rekao da će se Poljska sada fokusirati na modernizaciju svojih snaga, Baranovski je ukazao da je Poljska sposobna da modernizuje svoju vojsku i nastavi da pomaže Ukrajini.

Vodeći opozicioni lider Donald Tusk, optužio je Moravjeckog i druge iz izvršne vlasti za "moralni i geopolitički skandal ubadanja Ukrajine u leđa politički, samo zato što će to biti profitabilno za njihovu kampanju."

Emocije su porasle nakon što su Poljska, Mađarska i Slovačka prošle nedelje uvele novu zabranu uvoza ukrajinskog žita, rekavši da žele da zaštite svoje poljoprivrednike od gomilanja ukrajinskog žita na njihovim tržištima. Ukrajinske žitarice smanjuju cene za lokalne poljoprivrednike i štete njihovim prihodima. Kijev je odgovorio pritužbom upućenom Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv tri zemlje, koje su izazvale još veću reakciju Poljske.

Poljski i ukrajinski ministri poljoprivrede saopštili su u četvrtak da rade na rešavanju situacije na način koji uzima u obzir interese obe zemlje. Ukrajina je u međuvremenu povukla žalbu protiv Slovačke dok su dve strane tražile rešenje, saopštile su slovačke vlasti.

Na sastanku Ujedinjenih nacija u utorak, Zelenski je ukazao da zemlje koje se suprotstavljaju Ukrajini u vezi sa žitom zapravo rade u korist Rusije. Poljska je hitno pozvala ukrajinskog ambasadora da se žali u sredu.

Moravjecki je u intervjuu Polsatu rekao da Poljska neće preduzeti korake da ugrozi bezbednost Ukrajine.

Visoki zvaničnik američke vlade izjavio je u četvrtak u Briselu da Sjedinjene Države ne vide izjave poljskog premijera kao znak pucanja zapadnog jedinstva i očekuju da će Poljska nastaviti da pomaže Ukrajini.

Zvaničnik, koji je zahtevao anonimnost, istakao je da "svaka zemlja koja pomaže Ukrajini ima sopstvenu unutrašnju politiku i da je to realnost. Neke od ovih zemalja su u sred izbornih ciklusa, tako da su i u sred prenošenja poruka javnosti", rekao je on.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo: "Ukrajini je i dalje potrebna naša puna podrška. Važno je da mi u Evropi delujemo odlučno i solidarno u tom pogledu. Nemačka će podržati Ukrajinu humanitarno, politički, ekonomski i oružjem koliko god smo im potrebni."

XS
SM
MD
LG