Linkovi

Ruski vazdušni napadi na Kijev, oboreni svi projektili


Arhiva - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko stoji pored stambene zgrade oštećene u ruskom napadu na Kijev, 2. januara 2024.
Arhiva - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko stoji pored stambene zgrade oštećene u ruskom napadu na Kijev, 2. januara 2024.

Rusija je u četvrtak usmerila svoje vazdušne napade na glavni grad Ukrajine Kijev, a ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da su oborile sve projektile uključene u napad, ukupno 31.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je preko Telegrama da su fragmenti pogođenih raketa pali u više okruga grada, pogodili stambene zgrade i izazvali nekoliko požara.

Kličko je rekao da je najmanje 10 ljudi povređeno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju da je njegovoj zemlji potrebna vojna pomoć da bi se odbranila od ruskih raketnih napada.

"Harkovu je potreban adekvatan broj sistema PVO, potreban je Sumskoj oblasti, potreban je Černigovskoj oblasti i svim našim regionima koji pate pod ruskim terorom", rekao je Zelenski. "Naši partneri imaju ove odbrambene sisteme. I naši partneri treba da shvate da protivvazdušna odbrana mora da štiti živote".

Ranije u sredu, Zelenski je ugostio savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena na razgovorima u Kijevu.

Saliven je pokušao da uveri Ukrajince da Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju Ukrajinu i da će uprkos kašnjenju u Kongresu u zemlju stići milijarde dolara pomoći.

"Dobićemo snažno dvostranačko glasanje u Kongresu", rekao je Salivan tokom konferencije za novinare, nazvavši to planom A.

"Donećemo vam taj novac onako kako treba, tako da mislim da danas ne treba da govorimo o planu B". On je takođe priznao da je proces "predugo trajao".

Ukrainians See Putin’s Reelection as Another Sign War Won’t End Soon
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Salivan se sastao sa Andrijem Jermakom, šefom kabineta predsednika Ukrajine.

Razgovarali su o tome šta je Ukrajini potrebno na bojnom polju i dva predstojeća samita: samitu NATO-a u julu u Vašingtonu i mirovnom samitu u Švajcarskoj koji još nije zakazan, ali bi mogao da se sazove ovog proleća.

Jermak je rekao da bi Kina, saveznica Rusije, mogla da prisustvuje, ali Ukrajina neće pozvati Rusiju.

UN: Klima straha na okupiranim teritorijama

U novom izveštaju, Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava navodi da je Rusija stvorila klimu straha u oblastima Ukrajine koje je okupirala.

Na osnovu više od 2.300 intervjua sa žrtvama i svedocima, u izveštaju se navodi da su snage Moskve nametnule upotrebu ruskog jezika i osnovnu rusku upravu, potiskujući istovremeno izraze ukrajinske kulture i identiteta.

"Postupci Ruske Federacije su pokidali društveno tkivo zajednica i ostavili pojedince izolovane, sa dubokim i dugotrajnim posledicama po ukrajinsko društvo u celini", rekao je Volker Tirk, visoki komesar UN za ljudska prava.

U izveštaju se navodi: "Okupacione vlasti su zatvorile ukrajinske internet i mobilne mreže, TV i radio kanale, preusmerivši saobraćaj kroz ruske mreže, što je omogućilo kontrolu nad informacijama dostupnim na mreži i sprečilo stanovništvo da slobodno prima informacije iz nezavisnih izvora vesti, od porodice ili prijatelja".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Rojters.
XS
SM
MD
LG