Linkovi

Rusija formira nove armije za rat u Ukrajini, UN je optužuju za strahovladu na okupiranim teritorijama


Ruska raketna jedinica (Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP)
Ruska raketna jedinica (Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Rusija je u sredu saopštila da njene trupe potiskuju ukrajinske snage i da će Moskva ojačati oružane snage dodavanjem dve nove vojske i 30 novih formacija do kraja ove godine.

Rusija, koja je napala Ukrajinu 2022. godine, brzo je povukla neke od svojih snaga na istoku i jugu nakon prevelikog proširenja fronta, ali je polako napredovala nakon što kontraofanziva Kijeva prošle godine nije donela značajnije rezultate. Tokom invazije, ruske snage su okupirale delove juga i istoka Ukrajine, a Ujedinjene nacije su ih u sredu optužile za mučenje i proizvoljno hapšenje građana na okupiranim teritorijama, i zavođenje "straha".

Rusija kontroliše nešto manje od petine teritorije Ukrajine, dok je predsednik Vladimir Putin naredio trupama da napreduju nakon što je Moskva prošlog meseca zauzela mali grad Avdejevka na istoku Ukrajine.

„Deo ruskih trupa nastavlja da istiskuju neprijatelja sa svojih pozicija“, rekao je generalima ministar odbrane Sergej Šojgu. „SAD i njihovi sateliti su izuzetno zabrinuti zbog uspeha ruskih oružanih snaga”.

„Nastavićemo da grupišemo trupe na osnovu postignutih uspeha i pojačavamo napade na neprijateljske ciljeve".

Rusija, koja je regrutovala stotine hiljada vojnika po ugovoru, formiraće dve nove armije i 30 formacija, uključujući 14 divizija i 16 brigada, rekao je Šojgu.

Šefovi zapadnih obaveštajnih službi kažu da bi ovo mogla da bude prekretnica u ratu jer Kijevu potrebno više oružja od zapadnih saveznika kako bi izbegao još neuspeha na bojnom polju. Američki sekretar odbrane Lojd Ostin rekao je u utorak da je opstanak Ukrajine u opasnosti.

Rusija je od invazije 2022. godine zauzela 65.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije, prema projektu "Russia Matters škole Harvard Kenedi".

U izveštaju, za koji je Kancelarija za ljudska prava UN saopštila da je zasnovan na više od 2.300 razgovora, Moskva se optužuje za "rasprostranjeno kršenje" zakona o ljudskim pravima na okupiranoj teritoriji.

Rusija je nametnula svoj "jezik, državljanstvo, zakone, pravosuđe i obrazovni sistem na okupiranim područjima", dok potiskuje ukrajinski identitet, saopšteno je iz svetske organizacije.

"Ruske oružane snage su od početka, nekažnjeno, bile odgovorne za rasprostranjeno kršenje (prava), uključujući proizvoljno pritvaranje civila, često praćeno mučenjem i lošim tretmanom", navodi UN.

Rusija je pokušala da potisne ukrajinski identitet među decom, zamenjujući nastavni plan u školama ruskim u kojem se "opravdava" invazija Moskve, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je ruska vojska silom reagovala na mirne proteste, da ograničava slobodu govora i pljačka kuće i radnje.

Prema izveštaju, Moskva je blokirala pristup ukrajinskim medijima i telefonskim mrežama u pokušaju da kontroliše informacije. Visoki komesar za ljudska prava Volker Turk ocenio je da potezi Ruske Federacije "imaju duboke i dugotrajne posledice po celokupno ukrajinsko društvo".

Ukrajina je optužila Moskvu za ratne zločine na okupiranoj teritoriji, dok Kremlj odbacuje optužbe i okupaciju naziva "oslobođenjem".

Pojačana bezbednost vladinih objekata u Rusiji

Ukrajina raspravlja o novom zakonu o mobilizaciji jer se suočava sa nedostatkom vojnika spremnih za borbu, a podrška Vašingtona je zaustavljena političkim prepirkama uoči predsedničkih izbora u SAD u novembru.

Pre ruskih predsedničkih izbora od 15. do 17. marta, Ukrajina je pojačala granatiranje ruskih pograničnih regiona, napadajući rafinerije.

Šojgu je rekao da je pojačano obezbeđenje u ruskoj vladi i drugim objektima i da je ojačana protivvazdušna odbrana.

Rusija je tokom izbora oborila 419 ukrajinskih dronova i 67 raketa i nanela velike gubitke ukrajinskim zastupnicima, rekao je on. Rojters nije mogao da proveri brojke.

Putin je rekao da će Rusija kazniti Ukrajinu za napade i da bi mogao da napravi tampon zonu na ukrajinskoj teritoriji kao vid odbrane od napada artiljerije koju snabdeva Zapad.

„Primarni zadatak je da se garantuje bezbednost. Ovde postoje različite metode, nisu lake, ali mi ćemo to uraditi“, rekao je Putin na sastanku u Kremlju u sredu.

XS
SM
MD
LG