Linkovi

Kuleba uoči pregovora sa Rusijom: Maksimalni cilj - sporazum o prekidu vatre


ARHIVA - Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)
ARHIVA - Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)

Delegacije Ukrajine i Rusije trebalo bi da u utorak, u Istanbulu, nastave pregovore o okončanju jednomesečnog rata. Planirano je da razgovori traju dva dana.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba rekao je uoči razgovora pregovaračkih timova dve zemlje da je najambiciozniji ukrajinski cilj da se dogovori prekid vatre.

"Minimalni program bila bi humanitarna pitanja, a maksimalni sporazum o prekidu vatre", rekao je Kuleba na nacionalnoj televiziji, na pitanje o dometu najnovije runde pregovora.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u nedelju da bi Ukrajina mogla da proglasi neutralnost i potencijalno prihvati kompromis o spornim regionima na istoku zemlje.

Međutim, u intervjuu nezavisnim ruskim medijima, ocenio je da samo direktni susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom može da okonča rat. Najavio je i da bi o mirovnom sporazumu moralo da se glasa na referendumu, ali da bi ruske trupe prvo morale da se povuku iz Ukrajine.

Zelenski je istakao da je ukrajinski prioritet da osigura suverenitet i svoj "teritorijalni integritet" - i spreči Rusiju da podeli zemlju, što Kijev i Zapad ističu da bi sada mogao da bude cilj Moskve.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je u ponedeljak da bi dvojica predsednika mogla da se sastanu, ali samo nakon što se ispregovaraju ključne odredbe potencijalnog sporazuma.

Lavrov je u intervjuu za srpske medije optužio Ukrajinu da samo želi da "se pretvara da razgovara" i da su Rusiji potrebni konkretni rezultati.

Na prethodnim pregovorima nije bilo napretka kada je reč o okončanju rata koji je odneo hiljade života i primorao više od 10 miliona Ukrajinaca da napuste domove - među kojima je i gotovo 4 miliona koji su napustili zemlju.

Ruski predsednik i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se u nedelju u telefonskom razgovoru da Istanbul bude domaćin razgovora, za koje se Ankara nada da će dovesti do prekida vatre u Ukrajini.

Turska, NATO članica, ima bliske odnose i sa Ukrajinom i Rusijom i početkom meseca je bila domaćin sastanka šefova diplomatija dve zemlje.

Međutim, neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je za agenciju Rojters da Putin, po svemu sudeći, "ovom trenutku" nije spreman na kompromis da se okonča rat u Ukrajini.

"Ne mislim da će biti napretka kada je reč o glavnim pitanjima", rekao je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko.

XS
SM
MD
LG