Linkovi

Nemačka: Isticanje slova "Z" kao podrška ruskoj agresiji - krivično delo?


Arhia - Učesnici vožnje podrške Rusiji okupili su se kod centra Sava u Beogradu, Srbija, 13.marta 2022. (foto: RSE, Sonja Gočanin)
Arhia - Učesnici vožnje podrške Rusiji okupili su se kod centra Sava u Beogradu, Srbija, 13.marta 2022. (foto: RSE, Sonja Gočanin)

Pojedinci koji istaknu slovo "Z" u Nemačkoj kao simbol podrške ruskom ratu u Ukrajini mogli bi da budu krivično gonjeni, rekao je u ponedeljak portparol Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Berlina rekao je ranije da će gradske vlasti reagovari u slučajevima kada se simbol Z koristi za odobravanje ruske agresije, nakon najava Bavarske i Donje Saksonije da će i one kazniti takve postupke.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova savezne vlade rekao je novinarima: "Slovo Z kao takvo, naravno, nije zabranjeno, ali njegova upotreba u pojedinačnim slučajevima može predstavljati odobravanje ruskog agresorskog rata".

Slovo Z je korišćeno kao oznaka na ruskim vojnim vozilima koja učestvuju u sukobu i usvojili su ga Rusi koji podržavaju rat, pri čemu je istaknuto na zastavama i na skupovima podrške Kremlju.

"Ruski agresorski rat na Ukrajinu je krivično delo, a ko god javno odobrava ovaj agresorski rat može i sebe da podnese krivičnom gonjenju", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare.

"Savezni organi bezbednosti imaju oko na tome i u tom pogledu pozdravljamo najavu da će nekoliko saveznih država takođe u pojedinačnim slučajevima ispitati da li bi to moglo da bude krivično delo i da u skladu sa tim preduzmu mere", rekao je on.

XS
SM
MD
LG