Linkovi

Ukrajinske specijalne jedinice obučavaju pse da učestvuju u borbenim misijama


Ukrajinski vojnik mazi svog psa dok učestvuje u dodeli nagrada "Psi heroji Ukrajine" u Kijevu, 22. decembar, 2023. (Foto: AFP /Sergei SUPINSKY)
Ukrajinski vojnik mazi svog psa dok učestvuje u dodeli nagrada "Psi heroji Ukrajine" u Kijevu, 22. decembar, 2023. (Foto: AFP /Sergei SUPINSKY)

Belgijski ovčar se zove Tornado i ima samo dve godine. Kada je imao šest meseci, izabran je da učestvuje u specijalnim operacijama ukrajinskih oružanih snaga. Tornadov vodič ne može da otkrije svoje ime ili pokaže svoje lice, on se odaziva na pozivni znak, Rej.

“Pas je veoma motivisan i otporan na stres. Od prve lekcije, sve je radio savršeno", kaže on.

Rej se pridružio Ukrajinskim specijalnim snagama 2019. godine. On i njegovi saborci obavljaju specijalne vojne zadatke, a sada treniraju pse za takve misije. Od početka ruske invazije, Tornado je uglavnom obučen da traži neprijateljske sabotere.

Psi pripadnici specijalnih vojnih jedinica Ukrajine
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00


Rej kaže da su ukrajinski treneri pasa usvojili taktiku američkih specijalnih mornaričkih i pripadnika Delta snaga, koji takođe koriste pse za borbene misije. Za pse je trening težak i traje napornih 6 meseci.

“Kada je Tornado na zadatku i uđe u zgradu, obučen je da napadne prvu osobu koju vidi. Takođe treniramo pse da napadaju ljude sa oružjem”, kaže Rej.

Jedini način da nateramo psa da napusti metu je da ga doslovno razdvojimo od nje, što je ono što radi vodič. Iako je Tornado opasan u misiji, u svakodnevnom životu, on se lepo ponaša i ne predstavlja nikakvu opasnost za društvo, kaže Rej.

Ali, ističe on, napadački psi žive tako blizu ovih vojnika da ne puštaju mnogo ljudi da priđu, što je takođe deo treninga.

“Potrebno je obučiti psa u istoj grupi koja će ići na misiju, tako da ako je vodič psa povređen, pas će dozvoliti drugim članovima jedinice da pomognu u evakuaciji. U suprotnom, Tornado može da ih napadne i spreči medicinsku pomoć", objašnjava Rej.

Tornado još nije učestvovao u borbenim misijama. Ali, u oktobru je dobio nagradu za odličan rad u okruženju sa dimom i eksplozivom, pod komandom ukrajinskih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG