Linkovi

Poštanska marka sa ruskim ratnim brodom dobija kolekcionarsku vrednost u Ukrajini


Čovek drži poštansku marku na kojoj je prikazan ukrajinski vojnik i nedavno uništen ruski ratni brod "Moskva", u sedištu ukrajinske pošte u Kijevu, 14. aprila 2022.
Čovek drži poštansku marku na kojoj je prikazan ukrajinski vojnik i nedavno uništen ruski ratni brod "Moskva", u sedištu ukrajinske pošte u Kijevu, 14. aprila 2022.

Marka koja prikazuje ukrajinskog vojnika kako nepristojno gestikulira podignutim srednjim prstom ka brodu "Moskva", glavnom plovilu ruske crnomorske flote, postala je kolekconarski predmet za Ukrajince koji je vide kao znak pobede.

U centralnoj pošti u glavnom gradu Kijevu stotine Ukrajinaca svih starosnih dobi čekale su u petak satima u redu da se dokopaju jednog od do sada štampanih milion primeraka.

"Taj brod je bio najveći koji su imali... Dosta su se kockali na njega, a mi smo ga uništili!" rekao je Jurij Kolesan, 22, koji je čekao dva i po sata da dobije set od 30 maraka. "To je nova faza rata, faza pobede!"

Ratni brod potonuo je u četvrtak nakon eksplozije i požara za koje Ukrajina tvrdi da su izazvani raketnim udarom, tvrdnju koju je u petak podržao jedan zvaničnik američke odbrane. Rusija je saopštila da je šteta nastala usled eksplozije municije na brodu.

Arhiva - Ruska raketna krstarica "Moskva".
Arhiva - Ruska raketna krstarica "Moskva".

Raketna krstarica je dobila publicitet u ranim fazama ruske invazije na Ukrajinu kada je njena posada pozvala jedinicu ukrajinske granične straže da se preda, što su Ukrajinci bili prkosno odbili.

Incident je ubrzo postao simbol otpora Ukrajine protiv ruskog napada.

Ukrajinska poštanska služba je prošlog meseca pokrenula konkurs za ilustraciju epizode s početka rata.

Od više od 500 podnesaka, pobednička prijava dizajnera iz Lavova Borisa Groha prikazuje ukrajinskog vojnika s leđa koji čini nepristojan gest prema ratnom brodu.

Pokazala se kao hit, marka je rasprodata u mnogim poštama i brzo se ponuda za preprodau pojavila na mrežama.

"Hteli smo da štampamo više, ali sinoćnji bombaški napad u Kijevu uticao je na rad fabrike i nismo uspeli da odštampamo potrebnu količinu", rekao je šef ukrajinske pošte Igor Smeljanski za AFP.

XS
SM
MD
LG