Linkovi

Ruski izviđački i borbeni avioni presretnuti iznad Baltika i Barencovog mora


ARHIVA - Ruski borbeni avion Suhoj Su-35S izvodi let ttokom Međunarodnih vojnih igara 2021, na poligonu Dubroviči kod Rjazanja, Rusija, 27. avgusta. , 2021.
ARHIVA - Ruski borbeni avion Suhoj Su-35S izvodi let ttokom Međunarodnih vojnih igara 2021, na poligonu Dubroviči kod Rjazanja, Rusija, 27. avgusta. , 2021.

Tri ruska vojna izviđačka aviona presretnuta su u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštile su nemačke vazduhoplovne snage u sredu.

Nemački zvaničnici su rekli da su letelicu, koja je letela bez uključenih transpondera (sistema za registraciju i praćenje aviona), presreli nemački i britanski avioni.

Norveška je u utorak saopštila da su njene vazdušne snage identifikovale grupu ruskih vojnih aviona koji su leteli iznad Barencovog mora. Norveške vazduhoplovne snage identifikovale su letelice kao dva bombardera, dva tankera za dopunjavanje goriva u vazduhu i tri lovca.

U najnovijem izveštaju o situaciji u Ukrajini, od srede, britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da se nastavljaju teške borbe u zapadnim oblastima Bahmuta.

U objavi na Tviteru, ministarstvo je tokom protekle nedelje navelo da Ukrajina nastoji da zadrži kontrolu nad važnom rutom snabdevanja, pošto druge opcije snabdevanja Bahmuta verovatno komplikuje blatnjav teren.

Bivšem gradonačelniku Jekaterinburga Jevgeniju Rojzmanu počelo je suđenje pod optužbom da je diskreditovao rusku vojsku zbog njene ofanzive u Ukrajini.

Rojzman je popularna opoziciona ličnost. On je poslednji istaknuti kritičar Kremlja koji je još u Rusiji, a da nije u zatvoru.

Dogovor o žitu i dalje pod znakom pitanja

Ruski izaslanik pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi rekao je u sredu da nije postignut nikakav stvarni napredak u rešavanju pitanja koja je Moskva pokrenula u vezi sa crnomorskim sporazumom o žitu, koji ističe sledećeg meseca.

Obraćajući se novinarima u ruskoj stalnoj misiji u Ženevi, izaslanik Genadij Gatilov rekao je da stav Rusije o produženju sporazuma ostaje nepromenjen. Moskva je saopštila da neće pristati na produženje ukoliko Zapad ne ukloni prepreke ruskom izvozu žitarica i đubriva.

Kremlj je u sredu saopštio da je pismo koje je predsedniku Vladimiru Putinu uputio generalni sekretar UN Antonio Gutereš o Crnomorskom sporazumu primljeno preko diplomatskih kanala i da se razmatra.

Ukrajina na godišnjicu katastrofe u Černobilu osuđuje ruske nuklearne ucene

Ukrajina je obeležila 37. godišnjicu nuklearne katastrofe u Černobilu pozivajući svet da ne poklekne pred ruskom "ucenom" zbog nuklearnih objekata koje je zauzela tokom svoje invazije.

Bivši radnici u tada poznatoj nuklearnoj elektrani u Černobilu (NPP) započeli su komemorativne događaje, održavajući noćno bdenje u severnom gradu Slavujču u znak sećanja na žrtve najgore nuklearne nesreće na svetu 26. aprila 1986. godine.

Eksplozija u fabrici u tadašnjoj Sovjetskoj Ukrajini poslala je radioaktivni materijal širom Evrope. Oko 30 radnika u fabrici i vatrogasaca umrlo je neposredno posle toga, a mnogo više ljudi umrlo je kasnije od bolesti uzrokovanih radijacijom.

"Pre trideset sedam godina nesreća u nuklearnoj elektrani u Černobilju ostavila je ogroman ožiljak na celom svetu", rekao je predsednik Volodimir Zelenski u izjavi na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Ukrajinski zvaničnici optužili su Moskvu da koristi ukrajinsku zabrinutost za bezbednost izazvanu okupacijom nuklearnih elektrana kako bi pokušala da uceni Kijev i njegove saveznike da ispune ruske zahteve u vezi sa svojom invazijom. Rusija negira optužbe.

Zelenski je rekao da su Ukrajina i svet platili visoku cenu zbog nesreće 1986. godine i dodao:

"Moramo učiniti sve da terorističkoj državi ne damo šansu da koristi nuklearna postrojenja da ucenjuje Ukrajinu i ceo svet".

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osuđuje rusko zauzimanje nuklearne elektrane Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, najveće u Evropi, i zahteva da ruske snage napuste elektranu.

Ruske snage su takođe zauzele ostatke sada nepostojeće elektrane u Černobilu krajem februara prošle godine, ali nedeljama kasnije.

U Slavujču, izgrađenom za ljude evakuisane iz blizine pogođene elektrane, stanovnici i bivši nuklearni radnici koji drže sveće držali su fotografije žrtava dok je svirala ozbiljna muzika.

"Poznajem sve ovde. Bila je to moja smena u elektrani", rekao je Sergej Akulin, bivši radnik u fabrici. "Ovde sam da se setim svojih kolega. Svi su živi, dok ih se sećam".

XS
SM
MD
LG