Linkovi

Ukrajina: U ruskom raketiranju pogođen muzej u Kupjansku, dogovor o žitu neizvestan


Policajci u blizini ruševina lokalnog muzeja teško oštećenog ruskim raketnim udarom u gradu Kupjansk, oblast Harkov, 25. april 2023. (Pres služba Nacionalne policije Ukrajine u oblasti Harkov/preko Rojtersa)
Policajci u blizini ruševina lokalnog muzeja teško oštećenog ruskim raketnim udarom u gradu Kupjansk, oblast Harkov, 25. april 2023. (Pres služba Nacionalne policije Ukrajine u oblasti Harkov/preko Rojtersa)

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je ruski projektil pogodio muzej u gradu Kupjasnk u utorak, ubivši najmanje jednu osobu, a ranivši još 10.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija čini sve što može da uništi istoriju, kulturu i narod Ukrajine.

"Ubijanje Ukrajinaca apsolutno varvarskim metodama", rekao je Zelenski posle napada na Kupijansk. "Nemamo pravo da to zaboravimo ni na sekundu. Moramo i odgovorićemo!"

Zelenski je rekao da će odgovorni za ratne zločine "definitivno biti izvedeni pred lice pravde" i da će "to biti nemilosrdno".

Ruske snage zauzele su Kupijansk, važno železnički čvorište na severoistoku Ukrajine, tokom ranog dela invazije koju je Rusija pokrenula na Ukrajinu prošle godine. Ukrajinske snage zauzele su ga ponovo još u septembru.

Dogovor o žitu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš predložio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "napredni put" za Crnomorski dogovor o žitu.

Gutereš je izneo svoj predlog u pismu ruskom predsedniku o "poboljšanju, produženju i proširenju" sporazuma o žitu koji bi omogućio siguran crnomorski izvoz ukrajinskog žita, rekao je portparol UN u ponedeljak nakon što su se Gutereš i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sastali u Njujorku.

Arhiva - Čovek gura bicikl duž trgovačke ulice uništene u ruskim napadima, u gradu Kupjansk, Ukrajina, 18. oktobra 2022.
Arhiva - Čovek gura bicikl duž trgovačke ulice uništene u ruskim napadima, u gradu Kupjansk, Ukrajina, 18. oktobra 2022.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u ponedeljak da se sporazum između Moskve i Ujedinjenih nacija o izvozu žitarica i đubriva Rusije ne ispunjava i da postoji "mnogo detalja" o kojima će razgovarati Lavrov i Gutereš.

Kremlj je nagovestio da neće dozvoliti da se sporazum — postignut prošle godine uz posredovanje UN i Turske — nastavi posle 18. maja ukoliko se ne ispune ruski uslovi o izvozu ruskih žitarica i đubriva.

Evropska unija i Japan odbili su predlog SAD da zemlje G-7 zabrane sav izvoz u Rusiju, objavio je u ponedeljak Fajnenšel tajms.

Lavrov u UN

Lavrov nije odgovarao na pitanja na ulasku ili izlasku sa 90-minutnog sastanka sa Guterešom. "Ne vičite na mene", rekao je on novinarima.

Tokom sednice Saveta bezbednosti u ponedeljak, Gutereš je rekao da ruska invazija na Ukrajinu "prouzrokuje ogromnu patnju i razaranje Ukrajini i njenom narodu" i doprinosi "globalnoj ekonomskoj dislokaciji izazvanoj pandemijom Kovida 19".

"Tenzije između velikih sila su na istorijskom vrhuncu. Kao i rizici od sukoba, kroz nesreću ili pogrešnu procenu", primetio je on.

Sergej Lavrov, sedeći pored šefa UN-a, upozorio je Savet da je svet sada u opasnijoj situaciji nego čak i tokom Hladnog rata. "Kao i tokom Hladnog rata, dostigli smo opasan, možda čak i opasniji prag", rekao je Lavrov tokom sednice "Održavanje međunarodnog mira i bezbednosti" kojom je predsedavao.

Rusija ima jednomesečno rotirajuće predsedništvo nad 15-članim telom za april.

Kremlj odbacio navode da Putin ima dvojnika i da se krije u bunkeru

Kremlj je odbacio ono što je okarakterisao kao laži da predsednik Vladimir Putin ima dvojnike koji istupaju umesto 70-godišnjeg lidera i da veći deo svog vremena provodi krujući se u nuklearnom bunkeru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pomenuo je, kako je rekao, izmišljotine o Rusiji u govoru koji se dotakao istorije zemlje od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, uzroka rata u Ukrajini i navodne perfidnosti zapadnog društva.

"Verovatno ste čuli da on (Putin) ima mnogo dvojnika koji rade umesto njega dok on sedi u bunkeru", rekao je Peskov na konferenciji u Moskvi, pre nego što se zasmejao: "Još jedna laž".

"Vidite i sami kakav je naš predsednik: uvek je bio, i sada je megaaktivan – oni koji rade pored njega teško mogu da ga prate", rekao je on.

"Na njegovoj energiji se može samo zavideti. Njegovo zdravlje se, ako Bog da, može samo poželeti. Naravno, on ne sedi ni u kakvim bunkerima. I ovo je laž", dodao je Peskov.

Kremlj je više puta odbacio spekulacije da je Putin, glavni lider Rusije od 1999. godine, bolestan.

Ruski patrijarh: Neprijatelj je ko ne služi svojoj zemlji

Poglavar moćne Ruske pravoslavne crkve u utorak je označio Ruse koji odbijaju da služe svojoj zemlji kao "unutrašnje neprijatelje" i opisao patriotizam kao "najveću vrlinu", javila je državna novinska agencija RIA a prenosi Rojters.

Patrijarh Kiril blizak je saveznik predsednika Vladimira Putina i snažno je podržao rat u Ukrajini, u kojem su desetine hiljada ljudi ubijene, a milioni proterani iz svojih domova.

"Danas se molimo za našu otadžbinu, da je Gospod zaštiti od spoljašnjih i unutrašnjih neprijatelja, od svih onih koji svoj život ne vezuju za Rusiju, koji su spremni da zarade u Rusiji, ali nikada nisu bili spremni da služe otadžbini", citirala je RIA Kirilovu propoved.

"Moramo da usađujemo ljudima, uključujući i crkveno propovedanje, ljubav prema otadžbini, koja je najveća vrlina", rekao je on u besedi, održanoj u Arhanđelovskoj katedrali unutar kompleksa Kremlja u centru Moskve.

Kiril nije precizirao, ali se činilo da njegove primedbe delimično ciljaju na Ruse koji su izbegli regrutaciju, ponekad se seleći u inostranstvo kako bi izbegli da budu pozvani da služe u, kako Putin naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

Putin je često koristio Pravoslavnu Crkvu i njene bogate tradicije kako bi pomogao u negovanju osećaja nacionalnog ponosa i patriotizma među Rusima. On je prošle nedelje prisustvovao vaskršnjoj službi držeći upaljenu sveću i prekrstivši se nekoliko puta.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG