Linkovi

Rusija i Belorusija počele drugu fazu taktičkih nuklearnih vežbi


Ruski bombarder Tu-22M3 u letu tokom zajedničkih rusko-beloruskih vežbi namenjenih obučavanju vojske da koristi taktičko nuklearno oružje (foto: AP / Rusko ministarstvo odbrane)
Ruski bombarder Tu-22M3 u letu tokom zajedničkih rusko-beloruskih vežbi namenjenih obučavanju vojske da koristi taktičko nuklearno oružje (foto: AP / Rusko ministarstvo odbrane)

Rusija je u utorak saopštila da su njene trupe započele drugu fazu uvežbavanja raspoređivanja taktičkog nuklearnog naoružanja zajedno sa beloruskom vojskom posle, kako je Moskva navela, pretnji zapadnih sila.

Rusija tvrdi da Sjedinjene Države i njeni evropski saveznici, dajući Ukrajini milijarde dolara vredno oružje, od kojih se neko koristi za napade na rusku teritoriju - guraju svet na ivicu konfrontacije između nuklearnih sila.

Otkako je u februaru 2022. poslao hiljade vojnika u Ukrajinu, ruski predsednik Vladimir Putin je više puta govorio da bi Rusija mogla da koristi nuklearno oružje za odbranu u ekstremnim situacijama, što su komentari koje je Zapad odbacio kao "zveckanje oružjem".

Rusija je prošlog meseca eksplicitno povezala nuklearne vežbe koje je Putin naredio sa, kako je navela, "provokativnim izjavama i pretnjama određenih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije".

U prvoj fazi vežbi, ruske trupe su obučavale za upotrebu raketa Iskander, dok su se vazduhoplovne snage obučavale sa hipersoničnim raketama Kinžal.

Druga faza podrazumeva izvođenje zajedničke obuke ruskih i beloruskih jedinica "za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Vežbe imaju za cilj održavanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja Rusije i Belorusije u cilju bezuslovnog obezbeđenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta", saopštilo je ministarstvo.

Na snimku koje je objavilo ministarstvo odbrane, prikazan je raketni sistem Iskander s podignutim raketama, a prikazani su i avioni MiG-31 koji nose rakete Kinžal, kao i bombarderi velikog dometa Tupoljev Tu-22M3.

Putin je u petak rekao da Rusija nema potrebe da koristi nuklearno oružje da obezbedi pobedu u Ukrajini, što je dosad najjači signal Kremlja da najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata neće eskalirati u nuklearni rat.

Putin je takođe rekao da ne isključuje promene ruske nuklearne doktrine, koja utvrđuje uslove pod kojima bi takvo oružje moglo da se koristi. On je takođe rekao da bi Rusija, ako je potrebno, mogla da testira nuklearno oružje, iako on u ovom trenutku ne vidi potrebu da to čini.

Rusija i SAD su daleko najveće svetske nuklearne sile i imaju oko 88 odsto svetskog nuklearnog oružja, navodi Federacija američkih naučnika.

"Taktičko nuklearno oružje" je nuklearno oružje dizajnirano za upotrebu na bojnom polju, tako da je generalno manje moćno od takozvanog "strateškog" nuklearnog oružja dizajniranog da može da uništi velike gradove.

SAD će možda morati da rasporede više strateškog nuklearnog oružja u narednim godinama kako bi odvratile sve veće pretnje od Rusije, Kine i drugih protivnika, rekao je u petak viši pomoćnik Bele kuće.

XS
SM
MD
LG