Linkovi

Švajcarska: Mirovnoj konferenciji o Ukrajini prisustvovaće 90 zemalja


Predsednica Švajcarske Viola Amerd, govori tokom konferencie za štampu pred Ukrajinsku mirovnu konferenciu, u Bernu, 10. juna 2024.
Predsednica Švajcarske Viola Amerd, govori tokom konferencie za štampu pred Ukrajinsku mirovnu konferenciu, u Bernu, 10. juna 2024.

Švajcarska je u ponedeljak saopštila da će 90 zemalja i organizacija prisustvovati dvodnevnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini, kojoj je Švajcarska domaćin ovog vikenda.

Švajcarska vlada je saopštila da je oko polovina zemalja iz Evrope i da je široko globalno učešće važno za pokretanje procesa sa širokom podrškom.

U saopštenju vlade se navodi da mirovna konferencija ima za cilj da bude platforma za diskusiju o načinima za postizanje "sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu zasnovanog na međunarodnom pravu i povelji UN", kao i rad na okviru za sprovođenje mirovnog plana i kako uključiti Rusiju i Ukrajinu u mirovni proces.

Švajcarska je domaćin konferencije na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, ali Rusija neće prisustvovati skupu.

Rusija je kritikovala proces i rekla da će se uključiti u mirovne pregovore samo ako bude uzeta u obzir situacija na terenu, uključujući dobitke Rusije na bojnom polju od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Zelenski je zatražio od Rusije da se povuče sa teritorije Ukrajine.

Borbe u regionu Harkova: Zaustavljeno napredovanje Rusije

Napredovanje Rusije prema Harkovu je "zaustavljeno" nakon što su Sjedinjene Države delimično dozvolile Ukrajini da koristi oružje koje su obezbedile SAD za napade na ciljeve unutar Rusije, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u nedelju.

"Harkov je i dalje pod pretnjom, ali Rusi nisu uspeli da ostvare materijalni napredak na terenu poslednjih dana u toj oblasti", rekao je Saliven tokom intervjua za televiziju CBS.

Ukrajinske zastave vijore se nad stotinama grobova ukrajinskih vojnika poginulih u borbama od ruske invazije, u Harkovu, Ukrajina, 6. juna 2024.
Ukrajinske zastave vijore se nad stotinama grobova ukrajinskih vojnika poginulih u borbama od ruske invazije, u Harkovu, Ukrajina, 6. juna 2024.

Saliven je rekao da su Sjedinjene Države dozvolile Ukrajini da koristi oružje koje su obezbedile SAD za odbranu svog regiona Harkov, na granici sa Rusijom, uprkos prethodnoj zabrinutosti da bi takvi udari mogli da uvuku vojnu alijansu NATO u direktan sukob sa Rusijom.

"Iz perspektive predsednika, to je bio zdravrazumski (potez)", rekao je Saliven, ističući da bi Ukrajinci trebalo da budu u mogućnosti da pucaju na ruske logore i da pucaju na njih iz oružja.

Saveznici u NATO, poput Francuske i Nemačke, sledili su primer Vašingtona, dozvoljavajući Ukrajini da koristi neko od oružja koje je obezbedio Zapad za napade preko granice od Harkova u Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Sjedinjene Države i saveznike u NATO da bi takav potez mogao da ga navede da postavi slično rusko oružje u zemlje u dometu SAD ili njihovih evropskih saveznika.

Zamrznuta ruska imovina

Tokom državne posete Francuskoj, američki predsednik Džo Bajden rekao je u nedelju da su se on i njegov francuski kolega Emanuel Makron složili da iskoriste profit od 280 milijardi dolara zamrznute ruske imovine za pomoć ukrajinskim ratnim naporima protiv ruske agresije.

Ideja je da se ovaj profit iskoristi kao stalan tok prihoda za servisiranje velikog zajma od 50 milijardi dolara za odbranu i infrastrukturu Ukrajine.

Neke zemlje su izrazile zabrinutost u vezi sa iskorištavanjem profita od zamrznute ruske imovine, ali zvaničnik američkog Sekretarijata za finansije rekao je u utorak da Sjedinjene Države i njihovi partneri u G7 - Grupi sedam vodećih industrijalizovanih zemalja - napreduju po tom pitanju.

Rusija je saopštila da bi svako preusmeravanje profita iz njenih zamrznutih sredstava predstavljalo krađu.

Ruska zamrznuta sredstva ostvaruju 2,7 do 3,8 milijardi dolara godišnje dobiti, za koju Evropska unija kaže da nije ugovorno dužna Rusiji i da stoga predstavlja neočekivani prihod.

Američki zvaničnici očekuju da će bogate demokratije G7 ove nedelje poslati novo oštro upozorenje manjim kineskim bankama da prestanu da pomažu Rusiji u izbegavanju zapadnih sankcija, kažu dve osobe upoznate sa ovim pitanjem.

Pregovori o tačnom formatu i sadržaju upozorenja i dalje su bili u toku, kažu ljudi, koji su odbili da budu imenovani razgovarajući o tekućim diplomatskim angažmanima.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG