Linkovi

SAD objavile plan za efikasniji prijem ukrajinskih izbeglica


ARHIVA - Ukrajinci koji su pobegli od rata u svojoj zemlji kreću se ka graničnom prelazu u Tihuani, u Meksiku, 2. aprila 2022. (Foto: Reuters/Jorge Duenes)
ARHIVA - Ukrajinci koji su pobegli od rata u svojoj zemlji kreću se ka graničnom prelazu u Tihuani, u Meksiku, 2. aprila 2022. (Foto: Reuters/Jorge Duenes)

Većem broju ukrajinskih izbeglica biće dozvoljeno da uđu u SAD prema novom planu koji je u četvrtak objavila administracija predsednika Džoa Bajdena.

Do sada, mnogi Ukrajinci koji su bežali od rata sa Rusijom i pokušavali da dođu u SAD, to su činili preko granice sa Meksikom, ali prema novom planu ta ruta će biti otežana, dok će prijavljivanje za azil biti olakšano.

Prema podacima novinske agencije Rojters, oko 3.300 Ukrajinaca tražilo je azil na južnoj granici SAD u martu. SAD očekuju priliv 100 hiljada izbeglica, od kojih je 15 hiljada već stiglo u zemlju od početka rata 24. februara.

“Ponosni smo što možemo da ispunimo ono na šta se predsednik Bajden obavezao, a to je da poželi dobrodošlicu u SAD 100 hiljada Ukrajinaca i drugih koji beže od ruske agresije", naveo je u saopštenju Sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas i dodao:

"Ukrajinski narod nastavlja da prolazi kroz nezamislivu tragediju i gubitke usled Putinovog neisprovociranog i neopravdanog napada na njihovu zemlju".

SAD navode da više Ukrajinaca želi da ostane blizu Ukrajine, jer se nadaju da će se jednog dana vratiti svojim kućama.

Da bi se izbeglice kvalifikovale za novi program pod nazivom “Ujedinjenje za Ukrajinu” (Uniting for Ukraine), koji počinje sledeće nedelje, oni koji se prijavljuju moraju da imaju dokaz da su bili u Ukrajini počev od 11. februara, da imaju porodičnog sponzora, da su vakcinisani i da prođu bezbednosnu proveru.

Ukoliko im bude dozvoljeno da užu u zemlju, izbeglice će moći da ostanu u SAD do dve godine i neće imati put do državljanstva.

Oko pet miliona Ukrajinaca napustilo je svoju zemlju od početka rata.

Neke informacije iz ovog izveštaja preuzete su od Asošijeted presa i Rojtersa.
XS
SM
MD
LG