Linkovi

SAD: Prijem 100.000 ukrajinskih izbeglica, nova pomoć od milijardu dolara


Ukrajinske izbeglice u Poljskoj (Foto: AP/Sergei Grits)
Ukrajinske izbeglice u Poljskoj (Foto: AP/Sergei Grits)

Sjedinjene Države planiraju da prime do 100.000 Ukrajinaca koji beže od ruske invazije, najavila je u četvrtak Bajdenova administracija, mesec dana nakon što su ruski napadi izazvali najbrže rastuću izbegličku krizu u Evropi od kraja Drugog svetskog rata, prenosi agencija Rojters.

Više od 3,5 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prema podacima Ujedinjenih nacija, što je preopteretilo sisteme za podršku u susednim evropskim zemljama.

Bajdenova administracija je u saopštenju navela da će upotrebiti "puni raspon legalnih načina", za prijem Ukrajinaca koji planiraju da dođu u Ameriku, uključujući i program za smeštaj izbeglica.

Rojters je prethodno preneo da će američka administracija takođe koristiti porodične vize ili još jedan proces poznat kao "humanitarni uslovni prijem".

Pre izbijanja krize u Ukrajini, Bajden je pokrenuo najveći program za smeštaj izbeglica od Vijetnamskog rata, prijemom oko 80.000 Avganistanaca nakon što su se SAD povukle iz Avganistana posle 20 godina rata.

Sada je poručio da će Amerika primiti Ukrajince koji beže od rata, ali zvaničnici administracije veruju da većina želi da ostane u Evropi gde mogu da putuju bez viza i posećuju porodicu i prijatelje.

Istočnoevropske zemlje, najviše Poljska, primile su stotine hiljada izbeglica koje beže od ruskog granatiranja gradova širom Ukrajine. Te zemlje žele dodatnu pomoć od drugih država za prijem izbeglica, a Evropska unija bi trebalo da raspravlja o "fer podeli tereta".

Sjedinjene Države takođe su obećale da će izdvojiti milijardu dolara za novu humanitarnu pomoć da bi se, kako je saopšteno, podržali građani koji su još u Ukrajini i "oni pogođeni globalnim posledicama ruskog rata".

Bajdenova administracija će pokrenuti i novi program za demokratiju i ljudska prava čiji cilj je da se izdvoji najmanje 320 miliona dolara novih sredstava za zaštitu ljudskih prava u Ukrajini i susednim zemljama.

Program će dokumentovati i sačuvati dokaze o potencijalnim ratnim zločinima u Ukrajini, u okviru širih napora da se osigura " da Rusija odgovara za svoje akcije", saopštila je američka administracija.

Amerika želi da osigura da žene, deca, pripadnici LGBTQ i drugih potencijalno ranjivih grupa imaju pristup hrani, čistoj vodi, skloništu i zdravstvenoj nezi, rekao je neimenovani zvaničnik Bajdenove administracije.

Sjedinjene Države su već izdvojile milijarde dolara ekonomske pomoći za ukrajinske izbeglice i zemlje koje ih primaju.

XS
SM
MD
LG