Linkovi

Angeli Merkel raste popularnost zahvaljujući Trampu?


U Nemačkoj, popularnost kancelarke Angele Merkel ide uzlaznom putanjom, osam meseci pre federalnih izbora. Njeni saradnici delom u šali, objašnjavaju da uticaj na to svakako ima “faktor Tramp”.

Savetnici Angele Merkel smatraju da bi ona za skok popularnosti, koja je bila na najnižoj tački prošle zime na vrhuncu migrantske krize, trebalo delom da zahvali novom američkom predsedniku. Prema podacima pojedinih anketara, Merkel trenutno ima podršku od 74 odsto, što je mnogo više od ostalih evropskih lidera.

Tokom predizborne kampanje u SAD, Tramp je osuđivao Merkel zbog prijema izbeglica sa Bliskog istoku u Nemačku, navodeći da će to uništiti Nemačku, mada ju je jednom prilikom nazvao “svojim omiljenim svetskim liderom”. Pre godinu dana, Tramp je rekao da će nemački narod zbaciti Merkel, ali kako izgleda - ta predviđenja dovela su do suprotnog efekta u Nemačkoj.

Prema nedavnim anketama, gotovo 60 odsto Nemaca sada smatra da zemlja može da izađe na kraj sa izbeglicama, a popularnost kancelarke porasla je i posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, i to za 9 odsto. Nemačka populistička nacionalistička stranka AfD, koju je podržao “Brajtbart njuz” ima podršku od 12 odsto, što se nije promenilo ni posle napada izbeglice iz Tunisa na božićnu pijacu u Berlinu.

XS
SM
MD
LG