Linkovi

Raste broj obolelih, počele i tužbe


Bočica sa jednom dozom steroida zaraženog gljivičnim meningitisom iz "Nju Ingland kompaunding centra" (NECC)
Bočica sa jednom dozom steroida zaraženog gljivičnim meningitisom iz "Nju Ingland kompaunding centra" (NECC)

Od gljivičnog meningitisa u SAD do sada umrla 21 osoba, žrtve i njihove porodice ove nedelje počele da pokreću pravne postupke

Zvaničnici američkog Sekretarijata za zdravstvo kažu da je broj smrtnih slučajeva povezanih sa retkim oblikom gljivičnog meningitisa porastao na 21, a da se čak 271 osoba razbolela.

Novi podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je većina slučajeva ovog oboljenja zabeležan u četiri države - Tenesiju, Mičigenu, Virdžiniji i Indijani.

A kako se broj obolelih povećava, sve više žrtava i njihovih porodica odlučuje se da pokrene pravni postupak. Ove nedelje podnete su tužbe kako protiv farmaceutske kompanije iz Masačusetsa koja je proizvodila sporne injekcije steroida, tako i protiv njenih zvaničnika.

Američki zdravstveni zvaničnici u četvrtak su potvrdili da su te injekcije zaista sadržale gljivice odgovorne za izbijanje bolesti.

Lek je proizveden u "Nju Ingland kompaunding centru" (NECC), koji je odmah obustavio proizvodnju i opozvao svoje proizvode.

Zvaničnici veruju da je i do 14 hiljada ljudi u 23 države dobilo injekcije proizvedene u toj ustanovi, u nastojanju da ublaže bolove u leđima i zglobovima.

Meningitis je bolest koja napada membrane koje štite mozak i kičmenu moždinu.
XS
SM
MD
LG