Linkovi

Raste broj beskućnika u Los Anđelesu


Broj beskućnika u Sjedinjenim Državama je opao za tri odsto izmedju 2015. i 2016. Medjutim, 13 država i glavni grad Vašinton su doživeli povećanje. Kalifornija je medju državama sa jednim od najvećih broja beskućnika u zemlji. U toj državi, u okrugu Los Andjeles je zabeleženo povećanje broja beskućnika od 23 odsto. I mada su birači odobrili povećanje poreza na promet u cilju borbe protiv beskućništva, mnogi gradjani kažu da je potrebno učiniti više.

Znaci beskućništva su svuda u Los Andjelesu. To je život koji je Destini Preskot dobro poznat:

“Spavala sam u kolima. Spavala sam na plaži.”

“Primećujemo da se sve brže povećava broja beskućnika u Los Andjelesu”, kaže Piter Lin iz Kancelarije za pomoć beskućnicima u tom gradu.

Aktivisti navode da su glavni uzroci beskućništva mala ponuda stanova za izdavanje u delovima grada gde je stopa siromaštva već visoka.

“I dok je ekonomija u usponu, više je novca na tržištu za iznajmljivanje stanova i zbog toga kirije rastu po 100 ili 200 dolara, ali ničiji prihod ne ide u korak sa time.”

“Bogati su sve bogatiji dok srednja klasa nestaje”, kaže aktivista Tanja Tal.

Venis, priobalno naselje u Los Andjelesu, je mesto gde se mogu videti kampovi beskućnika i kuće koje vrede više miliona dolara.

“Stanovnici pronalaze beskućnike koji vrše nuždu u njihovim dvorištima. Grad mora da učini više da pruži usluge beskućnicima koji su u najtežoj situaciji. Takodje mora da učini više da pruži usluge stanovnicima koji investiraju”, smatra Vilijam Hokins iz Odbora za beskućnike u Venisu.

Jedan pristup koji su usvojili Los Andjeles i gradovi širom zemlje je model “Prvo smeštaj”, u okviru kojeg se beskućnicima obezbedjuje smeštaj bez preduslova, poput pohadjanja časova o roditeljstvu ili zahteva da nisu narkomani ili alkoholičari.

“Ljudskom umu je potreban dom, bezbedan prostor i zato moramo da razvijemo inovativni pristup za stvaranje takvih bezbednih prostora koje ljudi mogu da kontrolišu”, smatra Tanja Tal.

“Smestite ih u domove i potom osmislite negu. Posete kući i menadžment pojedinih slučajeva, kao i zdravstvena i mentalna nega”, ističe Tesa Maden Storms iz organizacije "Path Gramersi",

Destini Preskot i njena ćerka su pronašle pomoć u programu za smeštaj koji se zove Path Gramersi.

“Mi smo u našem sopstvenom prostoru. Možemo da zaključamo vrata. Imamo ključ. Dobro se osećam. To me čini srećnom.”

To je vrsta rešenja za koju se Los Andjeles nada da će moći da je proširi - izgradnja novih domova i pretvaranje postojećih zgrada u trajni stambeni prostor za beskućnike.

XS
SM
MD
LG