Linkovi

Rast nasilja i tenzija u Ukraijini


Antivladini protesti na Trgu nezavisnosti u Kijevu u Ukrajini
Antivladini protesti na Trgu nezavisnosti u Kijevu u Ukrajini

Nasilje u istočnoj Ukrajini je ponovo u porastu posle relativno mirnog perioda tokom zime. U međuvremenu, situacija nije mirna ni u prestonici Kijevu, gde demonstranti traže ostavku premijera Arsenija Jacenjuka.

Nasilje u istočnoj Ukrajini je ponovo u porastu posle relativno mirnog perioda tokom zime. Prema nedavnim izveštajima iz Donbasa, broj poginulih u sukobima od sredine februara sličan je bilansu iz septembra prošle godine, pre nego što je stupilo na snagu nestabilno primirje.

Nemačka i Francuska danas su pozvale Ukrajinu da se bori protiv korupcije i usvoji zakon o izborima na pro-ruskom istoku, u skladu sa odredbama sporazuma o prekidu vatre. Šefovi diplomatija dve zemlje ističu da odlaganje donošenja izbornog zakona podriva kredibilitet sporazuma iz Minska. U međuvremenu, situacija nije mirna ni u prestonici Kijevu, gde demonstranti traže ostavku premijera Arsenija Jacenjuka.

Ukrajinci obeležavaju drugu godišnjicu masovnih protesta u Kijevu koji su doveli do smene predsednika Janukoviča, i ruskog mešanja u bivšoj sovjetskoj republici. Na glavnoj ceremoniji u subotu, na trgu Majdan položeno je cveće u znak sećanja na demonstrante ubijene na tom mestu pre dve godine.

"Došao sam ovde da obeležim dvogodišnjicu ustanka u kojem su ti ljudi ubijeni, ali sam zatekao početak nove revolucije”, kazao je aktivista Oleksandar Vevudskij.

Šatori koje su podigli aktivisti i dalje su stajali na trgu u ponedeljak, dok su demonstranti izražavali nezadovoljstvo aktuelnom vladom.

"Imamo tri zahteva – ostavku Jacenukove vlade koja nije obavila svoj posao, istragu ubistava aktivista sa Majdana i drugih važnih slučajeva, kao i izostanak političkog progona aktivista”, istice Aleksandar Misura, demonstrant u Kijevu.

U subotu, protesti su postali nasilni kada su nacionalisti počeli da demoliraju ruske banke u Kijevu i drugim gradovima, izlivajući svoj gnev prema Moskvi zbog aneksije Krima 2014. i pružanja podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske u ponedeljak su doputovali u Kijev da bi pozvali ukrajinske lidere da ubrzaju reforme neophodne za primenu mirovnog sporazuma. Reforme koje su dogovorene prošle godine u Minsku odložene su zbog političkih razmirica u Kijevu, a Jacenjukova vlada jedva je preživela glasanje o poverenju ranije ovog meseca.

Predstavnici EU naglasili su značaj stabilnosti za budućnost Ukrajine.

"Znam da ste veoma predani toku unutrašnjih reformi i siguran sam da znate da znamo za najnovije komentare MMF-a koji glase: u načelu možemo da vas podržimo ako postoji politička stabilnost u Ukrajini”, izjavio je Frank-Valter Štajnmajer, ministar inostranih poslova Nemačke.

Ukrajinska ekonomija je usporena zbog političke nestabilnosti i nasilja na istoku. Kijev takođe prima najveći deo izbeglica koje su pobegle sa Krima i iz istočnih regiona koje su zauzeli pobunjenici.

XS
SM
MD
LG