Linkovi

Rast crnogorske ekonomije 4,5 odsto


MONSTAT (rtcg.me)
MONSTAT (rtcg.me)

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine u Crnoj Gori iznosila je 4,5 odsto, pokazuju preliminarni podaci Zavoda za statistiku - Monstata. Radi se o rastu koji je u skladu sa projekcijama crnogorske Vlade.

"Bruto domaći proizvod Crne Gore u i kvartalu 2018. godine iznosio je 832,6 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 777,3 miliona eura", saopštio je MONSTAT.

Nominalna stopa rasta BDP-a je u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosila 7,1 odsto. Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine iznosila je 4,5 odsto, kažu u MONSTAT-u.

Naznačajniji doprinos rastu BDP-a dolazi iz oblasti industrije, saopštila je direktorica MONSTAT-a Gordana Radojević. U toj oblasti dominira rast proizvodnje električne energije.

Kako je navela Radojević doprinos rastu BDP-a, dao je i sektor građevinarstva, u prvom redu zbog izgradnje autoputa, kao i turizam. Zabilježen je rast investicione potrošnje, priliva direktnih stranih investicija, ali i naplate poreza.

Pozitivan trend bilježi se u sektoru pojoprivrede, dok se pad dešava u sektoru šumarstva, te vađenja rude i kamena. Iako je zvanična valuta u Crnoj Gori euro, zabilježena je inflacija – i to od 2,7%.

Obračun kvartalnog BDP-a po potrošnoj metodi zasniva se na podacima sistema zvanične statistike Crne Gore. Osnovne komponente BDP-a po potrošnoj metodi su, kako je objašnjeno, lična potrošnja domaćinstava, potrošnja države, bruto investicije u osnovna sredstva, promjene u zalihama i saldo izvoza i uvoza roba i usluga.

Premijer Duško Marković: Ulazimo u dinamičan ekonomski razvoj

Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu od 4,5 odsto predstavlja dobar rezultat, ali i obavezu Vlade da nastavi da podstiče sopstvenu administraciju na brzo donošenje zakonitih odluka i odgovornu realizaciju ekonomskih politika, ocijenio je premijer Duško Marković.

On je rekao da je Monstat objavio zvanični podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine, koji iznosti 4,5 odsto, i predstavlja treću stopu rasta u Evropi.

Duško Marković (arhivski snimak, foto: rtcg.me)
Duško Marković (arhivski snimak, foto: rtcg.me)

“Ako se sjetimo stope rasta u prošloj godini, koja je iznosila 4,4 odsto i ove od 4,5 odsto u prvom ovogodišnjem kvartalu, sa zadovoljstvom mogu konstatovati da Crna Gora ulazi u dinamičan ekonomski razvoj i rast ekonomije koji će obezbijediti nova radna mjesta i veći standard za građane“, poručio je Marković.

On je zahvalio svima koji su doprinijeli takvom trendu rasta ekonomije i poručio da će Vlada nastaviti da radi na isti način.

„Uvjeravam vas da će ovaj trend rasta ekonomije predstavljati obavezu Vlade da nastavimo da na isti način obezbjeđujemo uslove za valorizaciju naših nespornih resursa u sektorima koji doprinose razvoju zemlje u cjelini. Prije svega realizaciji kapitalnog budžeta na planu razvoja infrastrukture, ali i svih drugih projekata na prostoru cijele zemlje”, saopštio je Marković.

On je dodao da će obaveza Vlade biti i da nastavi da podstiče sopstvenu administraciju na brzo donošenje odluka zasnovanih na zakonu, ali i na punu odgovornost za realizaciju ekonomskih politika.

Marković je rekao da će Vlada uraditi sve da obezbijedi što više stranih investicija i da domaći investitori ulažu više nego što je to sada slučaj.

„Razumjećemo sve njihove prigovore i zahtjeve i odgovoriti tim interesima kako bi zemlja nastavila da se razvija na dinamičan način kako to pokazuju podaci za prvi kvartal“, zaključio je Marković.

XS
SM
MD
LG